Există motive să ne întoarcem la scrisorile de dragoste scrise de mână

Ileana Mlădinoiu 10.10.2020, 13:03
Există motive să ne întoarcem la scrisorile de dragoste scrise de mână

Poate că intenția de a ne întoarce la scrisorile de mână pare depășită și totuși nu este chiar așa. O scrisoare, mai ales de dragoste, scrisă de mână, merită repusă în drepturi. Romantică, autentică, lirică, poate fi o practică la fel de veche ca însăși iubirea.

Există motive să ne întoarcem la scrisorile de dragoste scrise de mână

Totodată, revenirea la hârtia de scris ar fi semnul unei inspirații reușite, o formă de nostalgie jucăușă, dar și o relație mai strânsă cu dragostea și cu limbajul care i se atribuie.  În plus, din ce în ce mai multe voci ale experților recomandă reabilitarea scrisorilor de dragoste scrise de mână. Nu doar pentru a lăsa smartphone-ul sau laptopul să se odihnească. Există o mulțime de motive pentru a aerisi această formă de exprimare, haideți s-o numim vintage.

De ce ar trebui să recurgem la scrisorile scrise de mână

Marii iubitorii de poezie o știu cel mai bine. Nimic nu se compară cu hârtia pe care se pot așterne sentimentele cele mai bune, ținând cont că deja coala fină de hârtie este o declarație în sine. La care se adaugă plicul personalizat, modelul scrierii, aplecat, de exemlu, culorile fanteziste care dau o notă de parfum. O amprentă de ruj pe scrisoare, în loc de emoticonul virtual, sporește la rându-i farmecul acelei depeșe.

Ca să compui o scrisoare de mână este recomandat să nu te temi de ridicol, făcând astfel primul pas. Poate nu credeți, dar ce face cu adevărat hârtia atât de fermecătoare sunt unele imperfecțiun (scris neregulat, punctuație incorectă…), explicând parțial natura scrisorilor de dragoste care, la urma urmei, sunt asemenea celor care le compun.

“În epoca chatului și a Snapchat-ului, scrisorile de dragoste apar ca moaște ale trecutului. Dacă da, atunci sunt moaște minunate”, a spus Alain de Boton pentru Psychology Today. Efortul multiplu întruchipat în scrisoare – scrisul, vorbirea, forma, conținutul – depășesc cu mult ceea ce astăzi sintetizează emoticoanele cu pisici sau alte lucruri.

Scrierea de mână este solicitantă și unică, la fel și sentimentele. În timp ce atingem tastatura unui computer, declanșăm mai multe automatisme. Scrisoarea de dragoste scrisă de mână ne impinge dincolo de limitele noastre, pentru că uneori nu prea poți exprima ceea ce vrei să spui.

De aceea, căutarea cuvintelor potrivite sentimentelor este exact ceea ce te determină să fii mai inventiv decât de obicei. În sine, scrisoarea de dragoste este o provocare pentru tine, un exercițiu de creație intimă de care să beneficieze atât interlocutorul tău, cât și tu.

Alt motiv pentru care e bine să repunem în drepturi scrisorile de mână este că hărtia se păstrează, în vreme ce fișierele se pot pierde/șterge. O scrisoare de dragoste nu poate cădea într-o toaletă, precum telefonul mobil.
Diferite studii americane realizate cu ajutorul a 800 de voluntari (18-89 de ani), relevă că oamenii își păstrează încă vechile scrisori de dragoste, pentru că, spun ei, îi ajută să refecteze la relațiile din trecut și prezent, pentru a observa dacă se schimbă sau nu gândurile.

Până la urmă, scrisoarea de mână este o “relicvă, dar care își merită locul în micul muzeu personal.

Urmăriți Impact.ro și pe