EXCLUSIV. Sfaturile de aur ale psihologilor pentru ”Blue Monday”, lunea albastră de pe 18 ianuarie. Cum o depășim

Alexandru Catalan / 14.01.2021, 18:47
EXCLUSIV. Sfaturile de aur ale psihologilor pentru ”Blue Monday”, lunea albastră de pe 18 ianuarie. Cum o depășim

Luni, 18 ianuarie, lumea întreagă va marca, fără fast, dar cu multă curiozitate, cea mai deprimantă zi a anului. Sau ”Blue Monday”, cum a ales, în 2004, s-o numească, părintele acestui concept, psihologul galez Cliff Arnall. Cea mai ”nefericită” zi a anului s-a făcut cunoscută uşor-uşor şi la noi, într-un timp destul de scurt. Mirela Gheorghe, psiholog şi psihoterapeut, a declarat, în exclusivitate pentru impact.ro: ”Cei interesaţi de subiect ar trebui să ştie că Blue Monday e doar un concept menit să atragă atenţia asupra unei realităţi dure, dar şi, inevitabil, să mai adauge ceva la starea de depresie pe care mulţi dintre noi am încercat-o deja, cu diverse ocazii”.

”La mijloc de ianuarie, Sărbătorile au trecut şi, odată cu ele, şi cele mai multe dintre motivele noastre de a ne bucura. În locul bucurie se instalează melancolia vremurilor frumoase”

În opinia psihologului Mirela Gheorghe, conceptul s-a născut dintr-o necesitate, iar în acest an tinde să îmbrace nişte tuşe mai apăsate, în lumina efectelor actualei pandemii de COVID-19, care a schimbat multe dintre tabieturile oamenilor:

”Alegerea celei de a treia zile de luni din ianuarie drept cea mai nefericită zi din an poate avea ca motiv faptul că ne aflăm, ca perioadă de timp, destul de aproape, dar, în acelaşi timp, şi de departe de Sărbătorile de iarnă, o perioadă pe care o asociem în general cu bucurie, cu trăirea din plin a vieţii. La mijloc de ianuarie, Sărbătorile au trecut şi, odată cu ele, şi cele mai multe dintre motivele noastre de a ne bucura. În locul bucurie se instalează melancolia vremurilor frumoase. În plus, pentru această parte de lume, ianuarie este o lună în care se stă mai mult în casă, în care interacţiunea este mult redusă. Iar vremea rece, cu zăpadă sau frig, poate accelera acest sentiment multora dintre noi, ca să nu mai vorbim despre cei ce au meteo-dependenţă”, ne-a mai spus Mirela Gheorghe.

Psihologul Mirela Gheorghe
Psihologul Mirela Gheorghe

”Blue Monday nu e şi nu va fi singura zi cu depresie din an. La fel se întâmplă şi cu Valentine’s Day. Nu iubeşti o singură zi, doar pe 14 februarie, iubeşti, din fericire, de mult mai multe ori pe an!”

Un alt motiv întemeiat al posibile noastre depresii trecătoare de început de an e de foarte multe ori legat de lipsa banilor:

”De Sărbători ne bucurăm, petrecem în familie, cumpărăm şi facem cadouri celor dragi, dar toate astea vin la pachet cu existenţa banilor. Cât avem ceva rezerve, situaţia e sub control. Când banii se termină însă, încep şi întrebările despre producerea lor sau despre modul în care vom reuşi să ne achităm facturile a căror periodicitate de sosire nu se opreşte parcă niciodată!”

Mirela Gheorghe trage şi un semnal de alarmă celor din jur:

”Nu trebuie acum să dăm prea mult credit semnificaţiei unei singure zile, fie ea şi cea mai deprimantă din an. Blue Monday nu e şi nu va fi singura zi cu depresie din an. La fel se întâmplă şi cu Valentine’s Day. Nu iubeşti o singură zi, doar pe 14 februarie, iubeşti, din fericire, de mult mai multe ori pe an!”.

”Oamenii sunt de multe ori uşor influenţabili, dar trebuie să înveţe să reducă această interacţiune cu stimulii exteriori în primul rând pentru propriul lor bine”

În opinia psihologului, cei care vor să ştie cu ce fel de atitudine trebuie să întâmpinăm cea mai deprimantă zi de an, trebuie să înveţe în primul rând să-şi controloze emoţiile şi prejudecăţile.

”Nu trebuie mereu să ne adaptăm propriile emoţii sau agenda personală impulsurilor lumii. Nu orice e bine pentru mine va fi la fel de bun pentru cel de lângă mine. Oamenii sunt de multe ori uşor influenţabili, dar trebuie să înveţe să reducă această interacţiune cu stimulii exteriori în primul rând pentru propriul lor bine”, mai crede Mirela Gheorghe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI