EXCLUSIV. Secretele fraților Adrian și Cătălin Păduraru, vedetele din filmele pentru adolescenți din perioada comunismului. Ce s-a întâmplat cu familiile lor

Simona Ecovoiu 31.12.2020, 08:51

Filmele de succes ”Declarație de dragoste” (1985) și ”Liceenii” (1986) i-au făcut celebri pe frații Păduraru. Adrian Păduraru (60 de ani) l-a interpretat pe visătorul personaj Alexandru Bârsan, iar fratele, cu 8 ani mai mic, Cătălin Păduraru (52 de ani), a fost timidul elev Vlad Hulubei. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru impact.ro, Cătălin Păduraru ne-a povestit despre marea pasiune pentru industria vinurilor, despre femeia iubită, despre superba lui fată, dar și despre vestitul frate, care odinioară rupea inimile fetelor doar cu un zâmbet. Cătălin și Adrian muncesc cot la cot pentru emisiunea ”Frați de viță”, difuzată sâmbăta, de la ora 17.00, de TVR 2.  Ce au Cătălin și Adrian în comun? Iubesc lumea filmului, a vinului și au două fiice frumoase-foc.

Șarmanții frați Păduraru, din Declarație de dragoste” și ”Liceenii”, au ce se lăuda! Ce meserii și-au ales superbele lor fiice  

V-am văzut în câteva filme, cu și despre adolescenți, în seria ”Liceenii”. Apoi, nu ați mai revenit pe marele ecran. De ce ați renunțat la actorie?

Am fost atras întotdeauna de film. Chiar făcând facultatea de teatru (Actorie) am crezut că voi ajunge să fac regie de film. În anii ’90, numărul producțiilor românești a scăzut brusc. Atunci am renunțat la profesie, dar nu am renunțat la nimic din ce am învățat într-o școală atât de valoroasă. Și am transferat învățătura în zona de business. Toate firmele pe care le-am fondat și condus sunt în continuare viabile, chiar și la 10 ani de la ultimul ”exit”. De un deceniu îmi desfăşor activitatea exclusiv în cercetare, educare, jurnalism, comunicare. În fiecare secvență din activitate mă folosesc de tot ce am putut „fura” din școlile prin care am trecut, inclusiv din   masteratul și școala doctorală a Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară. Consider că viața nu e pe ”etape” ci, de fapt, este o sumă a tuturor experiențelor. Actoria intră în această adiție.

”Filmul ”Liceenii”, în care am jucat, l-am văzut în întregime o singură dată, după mai mult de 10 ani de la turnare” 

De câte ori ați vizionat filmul ”Liceeni”, în care ați interpretat rolul elevului Vlad Hulubei?

Spre deosebire de Adrian, cu a lui ”Declarație de dragoste”, eu nu am avut rolul principal în ”Liceenii”. Responsabilitatea mea actoricească a fost minimă, drept pentru care m-am putut bucura de filmări așa cum cred că ar fi făcut-o orice adolescent venit din alt oraș, chiar dacă unul mare, cum e Iașul. Filmul l-am văzut în întregime o singură dată, după mai mult de 10 ani de la turnare.

Cătălin Păduraru- timidul Vlad Hulubei, în pelicula ”Liceenii” ( 1986)
Cătălin Păduraru- timidul Vlad Hulubei, în pelicula ”Liceenii” ( 1986)

”Diferența de vârstă s-a făcut simțită, în copilărie, adolescență. Fratele meu mi-a fost ca un profesor, ca un antrenor”

Se spune că sunteți fratele timid al protagonistului din ”Declarație de dragoste”. Cum erați voi, cei doi frați, în copilărie, dar în adolescență? Care avea mai mult succes la fete?

Nu am fost și nici nu sunt un timid. Dimpotrivă. Dovadă că am înfruntat un domeniu (cel al vinului) în care am intrat caoutsider și unde am reușit multe performanțe notabile care încep cu „primul/prima”, „cel mai/cea mai”, „singurul/singura”. Revenind la frăția noastră…Diferența de vârstă s-a făcut simțită, în copilărie, adolescență. Fratele meu mi-a fost ca un profesor, ca un antrenor. Când aveam 10-11 ani a plecat deja în Armată (cu termen redus, ca proaspăt admis la IATC) și apoi la Facultate. Practic, ne-am „regăsit” pe picior de egalitate după ce terminasem şi eu facultatea. Suntem complementari și înțelepți în relația frate-frate.

”Pe soția mea, Daniela, am cunoscut-o în 1986, la Iași. Ea era studentă, eu, încă, nu…”

Cum ați cunoscut-o pe femeia care v-a dăruit un copil si a devenit suflet -pereche?

Cu soția mea, Daniela, am lucrat din ’92 în toate proiectele. Când am ieșit, în 2010, din afaceri, în mod voluntar, știam că intrăm în știință și cercetare pe cont propriu. Cu toate riscurile, am făcut-o împreună. Să vinzi „minte”– care nu e nici la kilogram, nici la metru – nu e simplu. În nici un caz, cel puțin   deocamdată, nu e o „afacere”. Dar, cum spuneam, am riscat împreună. Și facem asta din 1986 de când ne-am cunoscut, la Iași. Ea studentă, eu, încă, nu…

Catalin si Adrian Paduraru au devenit vedetele Romaniei cand au jucat in seria Liceenii
Catalin si Adrian Paduraru au devenit vedetele Romaniei cand au jucat in seria Liceenii

”Fiicei mele, Ruxandra, i-ar fi plăcut Actoria ca școală, dar și-a găsit menirea în studiul omului, în antropologie!”

Fiica dumneavostră a studiat Antropologia, care e rolul ei în firma de vinuri? A cochetat și ea cu actoria?

Fiica noastră, Ruxandra, a terminat Antropologie și termină și Masterul. Lucrează cu noi doi, la VINARIUM – Institutul Vinului – care are nevoie de un antropolog și de un om cu o construcție intelectuală peste medie, așa cum este Ruxandra. Actoria i-ar fi plăcut ca școală, dar și-a găsit menirea în studiul omului. Antropologia este necesară astăzi aproape în toate domeniile și, cum spuneam, lumea vinului se bucură de contribuția ei.

Prezintă cu Adrian Păduraru emisiunea ”Frați de viță”, la TVR 2

Lucrați cu Adrian la emisiunea ”Frați de viță”, la TVR 2. Care vin ar fi mai potrivit pentru masa de Sărbători?

Soiuri de struguri pentru vin…Tocmai asta e frumusețea: un soi poate fi declinat într-o infinitate de forme de expresie, în funcție de locul de unde provine, de an, de maniera de vinificare…Nu poți spune ”îmi place Merlot”. De care? De unde? Din ce recoltă? Ce fel de producție de struguri? În ce condiții a fost vinificat? Care este extractul sec? Cu alte cuvinte, vinul are un univers aparte – cultura vinului. Descifrarea semnelor de aici se face cu atenție și răbdare, cu dorința de a învăța…Dacă spune cineva ”De Crăciun, să bem o Fetească Neagră” – n-a spus nimic. Mai degrabă, vă recomand, dat fiind momentul special și festiv, să puneți pe masă vinuri din categoria premium (pe care nu le achiziționați zilnic) și care, în principiu, respectă linia clasică. Sau, mai bine, vinuri cu medalie VINARIUM. Pentru că vorbim de zile în care este posibil – chiar în condițiile pandemiei – să ne vedem cu mai multe persoane, să fim tentaţi de o ofertă gastronomică mai largă decât de obicei, sugerez că ar fi foarte potrivit să avem la îndemână o gamă extinsă de vinuri. De la albe seci, rose-uri până la roșii corpolente și vinuri desert. Și, da, mizați pe soiuri românești.

Adrian Păduraru, sarmantul Alexandru Barsan din Declaratie de Dragoste, 1985
Adrian Păduraru, sarmantul Alexandru Barsan din Declaratie de Dragoste, 1985

”Vinul este ”proiectat” pentru socializare, pentru întâlnirile cu persoane dragi”

Cum au mers anul acesta vânzările de vin, mai ales că restaurantele și-au pus lacătul pe ușă?

Vânzările s-au prăbușit în Horeca. Nu s-a întâmplat același lucru și în supermarket. În online, evident, au crescut. Românii nu vor înceta să bea vin dar, e adevărat, spre deosebire de alte băuturi – vinul este ”proiectat” pentru socializare, pentru întâlnirile cu persoane dragi. De aceea sper ca, într-un viitor cât mai apropiat, să ne reluăm obiceiurile bune, să ne vedem cu prietenii și să prețuim mai mult întâlnirea fizică decât „prietenia” online. Vinul își va face loc în paharele noastre din nou.

Adrian Păduraru, mândru de fiica lui, actriță de profesie

Fratele lui Cătălin Păduraru, actorul Adrian Păduraru, a avut mare lipici la femei. Filmul “Declaraţie de dragoste”, în care a interpretat rolul principal, i-a adus celebritatea. Deși era curtat de toate colegele de braslă, Adrian nici că le băga în seamă, fiind căsătorit, la acea vreme, cu Georgeta Burdujan, actriţă la Teatrul din Iaşi. Cei doi s-au cunoscut în anii de liceu, la practica agricolă. Au divorțat în 2007. Au împreună o fiică, pe Maria Cristina Păduraru (29 de ani), care le-a moştenit pasiunea pentru actorie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...