EXCLUSIV Patriarhul Daniel și alți înalți prelați se vor vaccina anti-Covid doar cu acordul medicilor. De ce se tem? Ce spune Alexandru Rafila despre decizia lor

Alexandru Catalan 12.01.2021, 17:47
EXCLUSIV Patriarhul Daniel și alți înalți prelați se vor vaccina anti-Covid doar cu acordul medicilor. De ce se tem? Ce spune Alexandru Rafila despre decizia lor

Patriarhul României, Daniel, nu se va vaccina în faţa camerelor de luat vederi. Declaraţia ne-a fost făcută, în exclusivitate, de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu: ”Părintele Patriarh, ca de altfel mulţi dintre noi, se va sfătui înaintea acestui demers şi cu medicul de familie.

Patriarhul Daniel se va vaccina anti-Covid cu acordul medicilor

Nu va face în nici un caz însă din actul vaccinării un moment public, de spectacol mediatic. Fireşte, dacă părintele patriarh se va putea vaccina, vom anunţa oficial acest lucru după  ce actul medical va fi avut loc”, a mai menționat Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu a adăugat că nu vor fi create condiţii speciale de vaccinare a preoţilor şi personalului ce activează în Palatul Patriarhiei, aceştia urmând să se prezinte la centrele de vaccinare unde vor fi chemaţi, la data şi ora stabilite de cei responsabili. Patriarhul României va împlini vârsta de 70 de ani pe 22 iulie. La rândul său, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Catolice din România, Aurel Percă, care va împlini şi el 70 de ani în 2021, dar la 15 august, se va înscrie pe lista cerută de autorităţi pentru etapa a doua de vaccinare tot după ce va fi discutat în prealabil cu medicul său de familie. Aceeaşi decizie a luat-o şi arhiepiscopul auxiliar catolic de Bucureşti, Cornel Damian, 61 de ani, potrivit purtătorului de cuvânt al arhidiecezei, Şerban Tarciziu.

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, despre deciziile înalților prelați: ” Având o anumită vârstă, e normal să se consulte cu medicii de familie înaintea unui asemenea act”.

Contactat telefonic, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat. pentru impact.ro că deciziile luate de înalţii prelaţi sunt „normale”: ”Având o anumită vârstă, e normal să se consulte cu medicii de familie înaintea unui asemenea act. Una dintre problemele acestor vaccinuri, şi nu mă refer aici la cele deja aprobate de organismele specializate din Europa sau Statele Unite, a fost aceea că nu reuşeau să creeze anticorpii necesari protecţiei persoanelor în vârstă, inclusiv. Repet, nu e cazul vaccinului celor de la Pfizer – BioNTech sau Moderna, ci al celor de la Sanofi, al căror vaccin nu a fost aprobat tocmai din acest motiv”, a indicat profesorul Alexandru Rafila.

Biserica Ortodoxă Română  a anunţat recent că va sprijini campania de vaccinare și va difuza materiale informative în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură”.

„Încheiem duminica și această săptămână cu bucurie și cu multă speranță pentru creștinii ortodocși sau catolici din România și de pe întreaga planetă. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va difuza materiale informative despre vaccinare în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.””,  stătea scris în seara zilei de 10 ianuarie pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății. Preoţii şi înalţii prelaţi ce vor dori vaccinarea vor fi imunizaţi cel mai probabil în perioada finalului lunii ianuarie – a doua jumătate a lunii februarie.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie: „Credincioşilor care îmi vor cere sfatul pe această temă nu le spun să nu se vaccineze, ci fiecare să ia sfat de la medic, iar eu nu sunt medic”.

Pe de altă parte, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, cel mai mediatizat lider spiritual din România ultimelor 12 luni, a precizat că „deocamdată nu se va vaccina pentru că are alergie”. ”Credincioşilor care îmi vor cere sfatul pe această temă nu le spun să nu se vaccineze, ci fiecare să ia sfat de la medic, iar eu nu sunt medic”, a mai spus înaltul prelat ortodox.

Urmăriți Impact.ro și pe