EXCLUSIV Mircea Dinescu s-a pensionat ca să poată supraviețui, după ce și-a închis două restaurante: ”Faliment scrie pe mine!”

Alexandru Catalan 07.01.2021, 17:12

Mircea Dinescu, celebrul poet, dar și prezentator tv, este, de câteva săptămâni, pensionar cu acte în regulă. El susţine că a trebuit să facă acest pas pentru a-și asigura existenţa, după ce a dat faliment cu restaurantele lui din București.

Mircea Dinescu s-a pensionat ca să poată supraviețui

Declarațiile acestuia, pentru impact.ro, sunt emoționante: ”Am devenit pensionar la 70 de ani. Nu mă simt deloc pensionar, dar viaţa mi-a jucat festa asta cu pandemia şi am pierdut aproape tot ce câştigasem în ultimii ani, din afacerile mele”. El ne-a dezvăluit, cu acest prilej, și suma pe care o primește de la TVR, unde realizează trei emisiuni, după ce s-a zvonit că ar primi în jur de 15.000 de euro lunar.

”Cifra anuală de afaceri, pentru cel dintâi restaurant, era de circa un milion de euro anual. Am concediat 40 de anagajați”

Mircea Dinescu a renunţat la cele două restaurante deschise în Capitală, ”Lacrimi şi Sfinţi”, inaugurat în 2012 în Centrul Vechi, şi ”Politică şi Delicateţuri”, inaugurat în toamna lui 2019, lângă Hala Traian. Conform propriilor aprecieri „faliment scrie pe afacerile mele”. El a precizat că pagubele se ridică la cel puţin un milion de euro. ”Cifra anuală de afaceri pentru cel dintâi restaurant, era de circa un milion de euro. Pe asta am avut-o în 2019. Anul trecut am renunţat la cei 40 de angajaţi ai acestui restaurant, dar şi la afacerea în sine. La mine, acolo, în Centrul Vechi, veneau foarte mulţi turişti, recunosc. Cei mai mulţi erau din Israel, care urmăreau pe Internet emisiunile mele culinare şi veneau fiindcă puneam în viaţă reţele româneşti vechi şi de un secol.

Mircea Dinescu s-a pensionat ca sa poata supravietui
Mircea Dinescu, un poet pentru care bucătăria nu mai are secrete

Or, am realizat că pandemia şi incompetenţa autorităţilor, oricare ar fi ele, au omorât turismul, industria ospitalităţii. Cred că vor trece câţiva ani buni până când omului îi va reveni gustul de a ieşi la un pahar de vorbă fără să fie obligat să dea cu subsemnatul pe cine ştie ce declaraţii, care mai de care mai idioate”, a precizat acelaşi Mircea Dinescu. Care pare să creadă că istoria Centrului Vechi, ca zonă de atracţie, cu mare priză şi la români, şi la turiştii străini, „e pe butuci” şi că totul va sta mult timp în cumpănă până să se poată vorbi despre o revenire la starea de dinainte de actuala pandemie.

”Şi nici cu vinul meu, ”Vinul lui Dinescu, fiindcă cea mai mare parte a producţiei o vindeam prin propriile restaurante”

În ceea ce priveşte soarta celui de-al doilea restaurant, cel de lângă Hala Traian, pe acesta poetul susţine că ”l-a ucis din faşă”. „La de abia pornisem treaba. Acolo aveam mult mai puţin angajaţi. Dar a trebuit să fac ceva şi cu acesta, fiindcă băncile nu au răbdare. Mai ales în vremurile astea. Şi nici cu vinul meu, ”Vinul lui Dinescu”, nu a mai mers treaba, fiindcă cea mai mare parte a producţiei o vindeam prin propriile restaurante. Acum, o să-l beau singur sau cu prietenii mei cei mai buni!”.

”La Port în Cetate mai am trei angajaţi. Acel loc poate supravieţui mai degrabă cu ajutorul turiştilor ce vin de la Viena, pe calea Dunării”

Mircea Dinescu a mai adăugat că, singurul restaurant încă deschis e cel de la Cetate, de lângă Calafat, acolo unde din 1997 şi-a deschis un veritabil paradis terestru, în care a organizat inclusiv festivaluri literare şi gastronomice, în special vara. ”La Port în Cetate mai am trei angajaţi. Acel loc poate supravieţui mai degrabă cu ajutorul turiştilor ce vin de la Viena, pe calea Dunării. În 2019 am avut 50 de asemenea croaziere, care au oprit la noi la cetate, pentru degustări şi momente de divertisment. Anul trecut, din cele trei restaurante am strâns doar 50.000 de euro!”, mai adaugă el cu un gust amar.

”Ei bine, vă spun deschis că am încasat de la TVR circa 15.000 de euro, pe 2020, nu 15.000 de euro pe lună, cum susţin unii şi alţii”.

Mircea Dinescu ne-a mai împărtăşit şi suma cu care e plătit de televiziunea publică: ”Am văzut că sunt tot felul de comentarii pe seama salariului încasat de mine de la TVR. Precizez că  eu colaborez la trei emisiuni, ,   şi , adică producţiile cu unele dintre cele mai mari ratinguri de audienţă, dacă nu chiar cele mai mari. Ei bine, vă spun deschis că am încasat circa 15.000 de euro, pe întreg an 2020, nu 15.000 de euro pe lună, cum susţin unii şi alţii. Cât voi avea audienţă, a adăugat Mircea Dinescu, voi continua să fac acest lucru!”.

Urmăriți Impact.ro și pe