EXCLUSIV. Metoda „Loverboy” și legătura cu Alex Bodi: „Victimele erau bătute, abuzate și sechestrate„

Raluca Găină 16.11.2020, 13:44
EXCLUSIV. Metoda „Loverboy” și legătura cu Alex Bodi: „Victimele erau bătute, abuzate și sechestrate„
Alex Bodi, fostul soț al Biancăi Drăgușanu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Dolj. Alături de el au mai fost arestate alte 7 persoane pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism. Alex Bodi este acuzat și de o infracțiune de șantaj, pe lângă acuzațiile de trafic de persoane in vederea exploatării sexuale.

Metoda „Loverboy” și legătura cu Alex Bodi

Bodi primea constant sume de bani în cont de la fetele care erau obligate să se prostitueze în Germania de „naşul” acestuia, Adrian Constantin Tâmplaru, fost locotenent al lui Adrian Clămparu.
Procurorii DIICOT au colaborat cu autorităţile din Germania pentru documentarea activităţii infracţionale. Din referatul cu propunere de arestare preventivă rezultă că Alex Bodi, profitând de naivitatea lor, le ducea pe tinere în Germania. De asemenea, fetele racolate aveau și o stare materială precară. Membrii grupării din care făcea parte și Alex Bodi le determina pe fete să îi urmeze în state din vestul Europei prin metoda „lover boy”.

„Victima este manipulată, șantajată emoțional pentru a se prostitua”

Metoda Loverboy este cea mai folosită metodă de către interlopi pentru a racola victimele traficului de persoane, folosite în scopul exploatării sexuale. Pentru a afla mai multe despre aceasta metodă, reporterii noștri au stat de vorba cu avocat Anca Bălășoiu.
„Metoda „Loverboy” presupune, din punctul meu de vedere,  atragerea tinerelor si, mai rar, a tinerilor, în rețelele de trafic de persoane prin crearea unei convingeri acestora că intră într-o relație sentimentală perfectă, stabilă, pe termen lung. Ulterior, victima este manipulată, șantajată emoțional pentru a deveni parte a rețelei de trafic, pentru a se prostitua. In final, când victima realizează ca cel care a recrutat-o nu este interesat de o relație sentimentală ci de exploatare, deja aceasta este prea dependentă de rețea. Nu mai are acte, este supusă violențelor și amenințărilor. De cele mai multe ori, victimele sunt minore, din familii cu posibilități financiare limitate și/ sau dezorganizate. Alteori, nu au părinți, dar au rude în grijă, ceea ce le face vulnerabile. Cel care face recrutarea poate petrece săptămâni poate chiar luni convingând victima că ceea ce își dorește este o relație stabilă și abia după această perioadă începe exploatarea propriu-zisă.
Lucru mai puțin știut, nu doar tinerele fără venituri cad victime ale acestor indivizi ci și femei mature, intelectuale, care au cariere de invidiat. Există o piață și pentru așa ceva, pentru că asemenea femei sunt greu de găsit. Vorbim despre femei la care se exploatează vulnerabilitatea emoțională, lipsa unei vieți personale. Acestea sunt manipulate să colaboreze periodic cu rețelele de trafic de persoane, șantajate pentru a accepta să întrețină raporturi intime cu clienți care plătesc sume fabuloase de bani si pentru care victimele se deplasează, de regulă, în afara țării.”
Conform unui comunicat al DIICOT fetele care refuzau să se prostitueze, odată ce erau transportate în străinătate, treceau prin chinuri cumplite. Victimele erau bătute, abuzate și sechestrate, pentru a fi convinse să-și facă treaba. Acestea erau permanent controlate pentru a nu fugi, iar sumele de bani erau luate în totalitate de membrii grupării, pentru a fi siguri că fetele nu păstrează o parte din bani. De multe ori tinerele erau ținute în imobile închiriate de către și transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituția.
„România este principalul furnizor de carne vie pentru majoritatea țărilor vestice, iar metoda „Loverboy” contribuie din plin la asigurarea fluxului de victime, în condițiile în care cele mai multe dintre victime sunt recrutate de cunoscuți. Soluțiile trebuie să includă campanii de conștientizare, de educare a victimelor pentru a cunoaște semnele acestor relații și, nu in ultimul rand, măsuri sociale integrate pentru categoriile sociale vulnerabile, pentru ca aceste tinere să se poată integra pe piața muncii licite”, a mai adăugat avocat Anca Bălășoiu.

Victimele sunt puse să caute alte victime pentru a ajuta „familia” să câștige și mai mulți bani

Cum reușesc interlopii sa le facă pe victime sa se prostitueze din dragoste? Cum încă se mai întâmpla ca fetele sa cada victime acestei metode? Ce abilitați au cei care profita de naivitatea tinerelor?
Reporterii noștri au stat de vorba cu Radu Nicolae, Președinte Centrul Syene pentru Educație, coordonator regional Europa de Est a rețelei corespondenților locali de cercetare privind corupția, dezvoltată de Comisia Europeană, implicat in combaterea fenomenului traficul de persoane.
„În cadrul interviurilor din penitenciare, am discutat si cu 4-5 persoane condamnate pentru trafic de persoane care foloseau metoda Loverboy. Toți erau tineri (20-35 de ani), în formă din punct de vedere fizic și cu foarte bune abilități de comunicare. Metoda Loverboy presupune o abilitate deosebită în a manipula, minți, amăgi victima astfel încât aceasta ajunge să se îndrăgostească sau să devină dependentă emoțional de traficant. Acesta își construiește o imagine de erou salvator, proiectează vise. Apoi, victimele sunt convinse să se prostitueze pentru traficant; li se spune că doar așa pot să întrețină familia/relația, că e nevoie să strângă bani că să aibă un viitor comun.
În unele cazuri, victimele sunt puse să caute alte victime pentru a ajuta “familia” să câștige și mai mulți bani. La un moment dat intervine și gelozia, probabil unul dintre cauzele pentru care respectivii au și ajuns să fie prinși și condamnați. Unul dintre condamnați mi-a spus că, atunci când nu supraveghea personal victima traficată în străinătate, petrecea ore întregi la telefon în fiecare seară pentru ca ea să îi povestească toate întâmplările de peste zi și astfel să o mențină într-o dependență și control emoțional. Cei care folosesc metoda Loverboy își aleg cu grijă victimele. Pentru ei nu contează aspectul fizic al victimei ci vulnerabilitatea emoțională a acesteia, nevoile emoționale nesatisfăcute și simplitatea în a controla victima prin apelul la vulnerabilitate”, a declarat Radu Nicolae pentru reporterii noștri.
Conform Noului Cod Penal, traficul de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Urmăriți Impact.ro și pe