EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: ”La sfârșitul lui martie”

Alexandru Catalan, Maria Irina 25.02.2021, 17:09
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: ”La sfârșitul lui martie”

Ce spune prefectul Capitalei la o lună de la redeschiderea parţială a restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor? Traian Berbeceanu vine cu vești bune. El pare dispus să încerce la finele lunii martie şi redeschiderea parţială a Arenei Naţionale, pentru meciul cu Germania, din preliminariile CM 2022: ”Mi-ar plăcea ca, la sfârşitul lunii martie, să putem primi măcar o mână de suporteri pe Arena Naţională, la meciul cu Germania”, ne-a declarat el, în exclusivitate pentru impact.ro.

”Pe de altă parte, după redeschiderea parţială şi a şcolilor, era de aşteptat, într-un fel, ca rata de infectare să crească”

„La o lună de la redeschiderea parţială a restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor din Capitală, prefectul Bucureştiului, Traian Berbeceanu, spune că situaţia se păstrează încurajatoare, în ceea ce priveşte rata infectărilor cu noi cazuri de COVID-19 la fiecare 24 de ore. Şi asta în ciuda faptului că ultimele zile ale lunii februarie au adus cu ele cifre în creştere ale ratei infectărilor! Am reuşit să ţinem sub control rata infectărilor şi asta nu e puţin lucru. Asta arată că oamenii au înţeles care sunt condiţiile şi au respectat condiţiile de distanţare socială. Pe de altă parte, după redeschiderea parţială şi a şcolilor era de aşteptat, într-un fel, ca rata de infectare să crească. În primele două sau aproape chiar trei săptămâni am reuşit să ne menţinem în jurul aceluiaşi procent, dar lucrurile nu s-au încheiat. Şi nici pandemia, oricât ne dorim asta. Va trebui să rămânem extrem de vigilenţi şi în următoarele săptămâni”, a declarat pentru impact.ro prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

El mai spune că decizia redeschiderii parţiale trebuia luată, fiindcă aşa este construită legea. „Recunosc, mi-a fost teamă atunci, în ultima săptămână a lui ianuarie, despre eventuale consecinţe mult mai grele, despre o posibilă creştere a ratei infectărilor. Nimeni nu putea oferi garanţii, după cum nici astăzi acest lucru nu e valabil. Dar şi cu ajutorul oamenilor şi al firmelor, şi cu ajutorul echipelor de control am reuşit să traversăm prima lună destul de bine”, a adăugat acelaşi Traian Berbeceanu.

Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Ce spune Traian Berbeceanu
Traian Berbeceanu a fost consilier al fostului ministru de Interne, Marcel Vela, înainte de a fi numit prefect al Capitalei. Inquam Photos / George Călin

”Nu am reuşit să mă întorc în sala de spectacole şi nici să merg să beau o bere cu amicii mei”

Prefectul Capitalei a mai precizat pentru impact.ro că nu a reuşit în luna scursă să ajungă nici la teatru, nici la restaurant, în timul său liber: ”Nu am reuşit să mă întorc în sala de spectacole şi nici să merg să beau o bere sau o cafea cu amicii mei. Am avut timp doar pentru serviciul de la Prefectură, la Ministerul de Interne şi în clădirea Guvernului, atunci când am fost chemat. Poate mai încolo voi avea timp şi de ceva momente de relaş!”

În ceea ce priveşte recenta cerere a celor din domeniul HoReCa ca restaurantele să rămână deschise indiferent de evoluţia ratei de infectări la nivel naţional sau local, Berbeceanu a mai precizat că el nu poate lua asemenea decizie, ci doar poate transmite către Executiv şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă doleanţa patronilor din domeniul industriei turismului şi divertismentului.

Traian Berbeceanu e optimist:”Mi-ar plăcea foarte tare ca, la sfârşitul lunii martie, să putem primi măcar o mână de suporteri pe Arena Naţională, la meciul cu Germania, din preliminariile viitorului Campionat Mondial de Fotbal”

În schimb, Traian Berbeceanu speră ca sfârşitul lunii martie să aducă condiţiile necesare revenirii parţiale a suporterilor pe arenele de sport. ”Mi-ar plăcea foarte tare ca, la sfârşitul lunii martie, să putem primi măcar o mână de suporteri pe Arena Naţională, la meciul cu Germania, din preliminariile viitorului Campionat Mondial de Fotbal. Nu mă pot considera un microbist înflăcarat, ci mai degrabă un chibiţ, dar un chibiţ căruia îi mai place să meargă la meciurile echipei naţionale, aşa că nu văd de ce nu am spera la ceva bun pentru luna ce stă în faţa noastră!”, mai spune prefectul. Traian Berbeceanu, care a fost numit prefect al Capitalei, în octombrie 2020, a mai făcut referire şi la eventuala sa înlocuire din funcţie, precizând că nu-şi face probleme pe tema asta şi că ”în condiţiile în care nu am absolvit cursurile Academiei de Prefecţi, iar numirile sunt exclusiv politice, orice e posibil. ”Îmi voi face însă treaba la fel, până în ultima zi”, ni s-a mai confesat Traian Berbeceanu.

Urmăriți Impact.ro și pe