Exclusiv: Laura Codruța Kovesi nu are salariul la care se aștepta ca șefă a procurorilor europeni. Câți bani ia lunar

Alexandra Andrei / 24.08.2020, 18:49
Exclusiv: Laura Codruța Kovesi nu are salariul la care se aștepta ca șefă a procurorilor europeni. Câți bani ia lunar

Laura Codruța Coveși ocupă una dintre cele mai înalte funcții la nivel eurpean și locuiește la Bruxelles și încasează un salariu mic, în raport cu atribuțiile și munca depusă

A fost demisă de Klaus Iohannis, la presiunile lui Tudorel Toader

A activat ani la rând ca procuror în cadrul mai multor instituții, precum Înalta Curte de Casație și Justiție a României, pentru ca mai apoi să fie numită procuror șef în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, funcție care i-a adus rezultate, dar și mulți dușmani.

Anul trecut, Laura Codruța Koveși și-a depus candidatura pentru postul de procuror șef la Parchetul European, organism nou înfiiințat, independent, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii.

În luna octombrie a anului 2019, ea a fost confirmată în funcție de către Consiliu, chiar dacă a întâmpinat o mulțime de piedici puse, culmea, de statul român. Mai exact, Laura Codruța Koveși a fost demisă de fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader, revocare refuzată în două rânduri de Klaus Iohannis. Guvernul a atacat acest refuz la CEDO, iar președintele s-a văzut nevoit să semneze decretul de demitere al procurorului șef DNA. Mai mult, ea a fost suspectată de abuz în serviciu și nu i s-a permis să părăsească țara tocmai în zilele în care avea interviu pentru funcția de procuror șef la Parchetul European.

laura codruta kovesi, salariu, bani
A fost demisă de Klaus Iohannis, la presiunile lui Tudorel Toader

Câștigă aproximativ 8000 euro pe lună

Câteva luni mai târziu, Koveși avea să își facă dreptate la CEDO, care a decis că demiterea este este un abuz inimaginabil și faptul că prin acest gest, „credibilitatea CCR a fost puternic zdruncinată de astfel de decizii controversate”, motiv pentru care se impune a reformă a Curții Constituționale. Într-un final, procuroarea a fost numită în fruntea Parchetul European, s-a mutat deja la Bruxelles, și-a ales noul apartament, dar și procurorii șefi adjuncți.

Înainte de instalarea oficială, Laura Codruța Koveși declara că, cel mai probabil, va încasa un salariu destul de mare pe lună: „Cred că o să primesc în jur de 12.000 de euro pe lună. În România, la DNA și la Parchetul General, salariul era în jur de 3500-4000 euro. Aici, primești salariu și te descurci, îți închiriezi o locuință. Eu găsit la 3.000 euro pe lună un apartament cu două dormitoare, este cumva aproape de viitorul loc de muncă, nu e ceva deosebit, e destul de modest, îmi rămân bani, nu mă plâng”.

Numai că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și, pusă în fața faptului împlinit, procuroarea a fost nevoită să se mulțumească, temporar, cu un salariu de 8000 euro. Ce-i drept, doar în primul an de mandat, urmând ca mai apoi salariul să i se dubleze. Dovada rândurilor scrise mai sus stă un document prin care Parchetul European, în care scoteau la concurs postul de procuror șef european. În documentul cu pricina este specificat salariul, îndatorările, dar și beneficiile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI