EXCLUSIV. De ce se plâng cultele religioase în plină pandemie. Cererile speciale pentru Guvern

Alexandru Catalan / 29.11.2020, 21:01
EXCLUSIV. De ce se plâng cultele religioase în plină pandemie. Cererile speciale pentru Guvern

Cultele religioase din România cer reguli stricte, în pandemie! Musulmanii vor ca morții răpuși de COVID să nu fie înhumați fără ultima baie, iar lipovenii cer renunțarea la obiceiul ca răposații să fie bărbieriți.

Anularea pelerinajelor și suspendarea dreptului de a participa la procesiuni şi ceremonii religioase, care au loc în alte localităţi decât cele pentru care deţii domiciliul de reşedinţă, sunt doar o parte a privaţiunilor prin care au trecut în ultimele luni zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară. Dacă, în ultima lună şi jumătate, capul de afiş al acestei chestiuni au fost ţinute de condiţiile speciale în care au avut loc pelerinajele de Sf. Parascheva, de la Iaşi, de Sf.Dimitrie, de la Bucureşti şi mai nou cel de la Peştera Sf. Andrei, de lângă Constanţa, programat în ultimul weekend al lunii noiembrie, iată că mai există şi alte plângeri venite dinspre cultele religioase.

Musulmanii cer ca morții lor răpuși de COVID-19 să nu fie înhumați fără ultima baie!

Musulmanii, spre exemplu, le cer autorităţilor insistent ca morţii lor, inclusiv cei răpuşi de noul virus, COVID-19, să nu fie înhumaţi fără tradiţionala ultimă baie. Ritualul abluţiunii joacă un rol important şi înainte de fiecare rugăciune pentru credinciosul musulman, iar ca atare a te prezenta în faţa judecăţii finale a lui Allah poate implica o serie de controverse. Fiindcă purificarea rituală fizică e însoţită de cea spirituală, care include, printre altele, abandonarea neascultării faţă de divinitate şi îmbrăţişarea faptelor şi cuvintelor bune.

Practicanţii Islamului consideră că aceasta este o religie a purităţii, atât interioară, cât şi exterioară. Iată cum sună unul dintre preceptele Islamului pe această temă: ”Dacă o persoană se purifică și apoi se întâlneşte cu Allah pe Lumea Cealaltă, va intra în Paradis fără obstacole. Pe de altă parte, dacă nu se purifică pe această lume, dacă impuritatea persistă, precum aceea a necredinciosului, nu i se va permite intrarea în Paradis; dar dacă impuritatea lui este temporară, va intra în Paradis după ce va fi purificat pentru un timp în Infern de acea impuritate.”.

EXCLUSIV. De ce se plang cultele religioase in plina pandemie. Cererile speciale pentru Guvern
Test COVID-19

Credincioșii lipoveni cer ca răposații lor să nu mai fie bărbieriți

La rândul lor, credincioşii lipoveni au cerut ca răposaţii lor, inclusiv cei ce mor ca urmare a efectelor infectării cu COVID-19, să nu mai fie bărbieriţi. Pentru un credincios al Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi din România tunderea bărbii poate echivala cu ruperea relaţiilor cu propria biserică.

De altfel, tăierea bărbii a jucat un rol important în divizarea Bisericii Ortodoxe Ruse în ultima parte a secolului al XVII-lea, când Patriarhul Nikon al Moscovei a decis să implementeze o serie de schimbări liturgice, dar şi a tradiţiilor, care nu au fost pe placul multor credincioşi, care au preferat să se separe în cele din urmă.

În Italia, cadavrele au fost transportate noaptea, în camioane militare. Nu au avut parte de slujbă

Chestiunea înhumării în sine a tuturor celor răpuşi de actuala pandemie a dat de altfel multe bătăi de cap autorităţilor din întreaga lume, nu doar cele din România. În primăvară, spre exemplu, imaginile cu zeci de camioane militare ale armatei italiene ce au transportat noaptea cadavrele morţilor de COVID, din zona Bergamo, fără ca rudele să fi avut posibilitatea unui ultim rămas bun, au rănit multă vreme sentimentele comunităţilor locale.

Cei rămaşi au în viaţă au putut să le aducă un ultim omagiu rudelor lor decedate mult timp după ce acestea fuseseră înhumate, fără ca măcar vreun preot sau alt reprezentant al Bisericii să se fi îngrijit de sănătatea lor spirituală.

Bisericile și casele de rugăciuni vor fi închise de Crăciun?

Pe de altă parte, chestiunea celebrării serviciilor religioase din perioada Crăciunului şi a Bobotezei, de la finele acestui an şi începutul celui următor, e departe de a fi fost clarificată.

Toate cultele recunoscute din România continuă să ceară Executivului să păstreze deschise bisericile şi casele de rugăciune şi în perioada imediat următoare, angajându-se să respecte cu stricteţe actualele norme sanitare de protecţie şi de distanţare socială.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI