Exclusiv: Cum va începe școala luni, 14 septembrie 2020, în funcție de scenariul ales. Date de la Ministerul Educației

Andrei Cezar 11.09.2020, 16:31

Declarații de ultimă oră ale oficialilor din Ministerul Educației cu privire la începerea școlii! În exclusivitate pentru Impact.ro, purtătorul de cuvânt al instituției, Cristian Tănase, a vorbit despre cele mai importante aspecte care țin de organizarea orelor de curs, începând cu 14 septembrie.

În anul școlar 2020-2021, unitățile de învățământ vor fi împărțite în trei scenarii, dintre care 238 se vor afla în scenariul roșu. Iată ce presupune fiecare în parte!

Cum va începe școala luni, 14 septembrie 2020, în funcție de scenariul ales

Potrivit purtătorului de cuvânt, Cristian Tănase, în urma propunerilor înaintate de școli și de autoritățile competente, au fost emise cele trei scenarii de funcționare a unităților de învățământ, începând cu 14 septembrie.

”În urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unitaților de învățământ, comitetele județene și cel al municipiului București pentru situații de urgență au emis hotărârile privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ astfel:

-12.600 de unități de învățământ sunt în scenariul 1. Adică participarea zilnică, față în față, a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitatea de învățământ, evident cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

-4.892 de unități de învățământ în scenariul 2. Acesta (scenariu – n.r.) presupune participarea zilnică, față în față, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele  a VIII-a și a XII-a, cu aplicarea și respectarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială, prin rotație, 1-2 săptămâni, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.

-238 de unități de învățământ sunt în scenariul 3, scenariul roșu. Participarea se va realiza în format online.”, a declarat Cristian Tănase pentru Impact.ro.

Exclusiv: Cum va începe școala luni, 14 septembrie 2020, în funcție de scenariul ales. Date de la Ministerul Educației
Exclusiv: Cum va începe școala luni, 14 septembrie 2020, în funcție de scenariul ales. Date de la Ministerul Educației

Nu toate școlile vor avea montate separatoare din plexiglas

Oficialul a vorbit și despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului în școli și a făcut, astfel, clarificări cu privire la montarea separatoarelor de plexiglas, despre care a spus că sunt necesare în clasele unde nu se poate respecta distanța minimă de protecție.

”Conform ordinului comun realizat de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, acolo unde nu se poate respecta distanțarea de minim un metru metru, între elevi se montează acele separatoare. Legat de acest lucru, separatoarele sunt recomandate de specialiștii epidemiologi.”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului.

Întrebat fiind de reporter dacă există indicații privind materialele din care ar trebui să fie confecționate respectivele separatoare, referindu-se la riscul de accidentare a elevilor în urma întrebuințării inadecvate a acestora, oficialul a mărturisit că în momentul de față ”specialiștii epidemiologi nu au făcut recomandări”.

Exclusiv: Cum va începe școala luni, 14 septembrie 2020, în funcție de scenariul ales. Date de la Ministerul Educației
Exclusiv: Cum va începe școala luni, 14 septembrie 2020, în funcție de scenariul ales. Date de la Ministerul Educației

Ce se întâmplă cu tabletele promise copiilor care provin din familii nevoiașe

Începutul noului an școlar este un moment extrem de delicat în condițiile pandemiei. Speriați de eventuale cosecințe grave ce ar putea avea loc din punct de vedere epidemiologic, unii părinți refuză să își trimită  copiii la școală. În acest context, Cristian Tănase a explicat că în cazul copiilor care suferă de boli cu potențial de agravare, unitățile de învățământ au obligația ”de a identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță sau condiții de siguranță sporite.”

”În momentul de față, în ordinul comun dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Educației sunt menționate câteva aspecte legae de acest lucru. Și nume: preșcolarii sau elevii care fac parte dintr-un grup de risc, de exemplu cei care au boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat de tip I, boli autoimunie se pot prezenta și la școală cu avizul și cu recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților. Obligația unităților de învățământ este aceea de a identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță sau niște condiții de siguranță sporite. Părinții unui copil care se află într-o astfel de situație, cu recomandările medicului curant și cu acordul acestora, pot opta ca elevul să participe în mod online. ”, a mai spus Tănase.

Copiii care au în familie bolnavi de COVID-19 pot merge la școală cu anumite condiții

”De asemenea, și copiii care locuiesc în aceeași locuință cu persoane care fac parte dintr-un grup de risc, evident că se pot întoarce și ei la școală, dar după o evaluare concretă și individuală a gradului de boală a persoanei respective, dar și a riscului de contaminare cu SARS-CoV-2, pe care copilul îl poate aduce, să zicem, acasă. Medicul curant, cu acordul familiei, poate recomanda să se prezinte atât fizic la școală, cât și într-un învățământ la de la distanță.”, a mai spus oficialul.

În ceea ce privește tabletele pe care copiii ce provin din familii fără posibilități ar fi trebuit să le aibă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației a declarat, că în momentul de față, procedura de distribuire a acestora este în plină desfășurare.

”În urma licitației efectuate de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate, distribuția tabletelor pentru copiii dezavantajați a început, iar unitățile de învățământ, administrațiile publice locale pot achiziționa tablete, decontate de către Ministerul Fondurilor Europene, astfel încât să nu fie îngrădit accesul la educație vreunui copil.”, a mai declarat Cristian Tănase.

Urmăriți Impact.ro și pe