EXCLUSIV. Ce pensie avea Draga Olteanu Matei. Câți bani mai primea de la stat, în afară de indemnizația de la UNITER

Mihai Roșoiu, Alexandra Andrei 18.11.2020, 16:26
EXCLUSIV. Ce pensie avea Draga Olteanu Matei. Câți bani mai primea de la stat, în afară de indemnizația de la UNITER

Draga Olteanu Matei a murit în această dimineață, la Spitalul din Iași. Una dintre cele mai emblematice actrițe ale României s-a stins la vârsta de 87 de ani. De ceva vreme, îndrăgita actriță era chinuită de mai multe afecțiuni. Retrasă de mai mult timp din activitate, Draga Olteanu Matei și-a trăit ultimii ani într-o discreție aproape totală. Puțini sunt cei care știu ce pensie avea Draga Olteanu Matei. Suma încasată de regretata artistă de la stat, în afară de indemnizația de la UNITER, era de-a dreptul rușinoasă.

Ce pensie avea Draga Olteanu Matei. Câți bani mai primea de la stat

Draga Olteanu Matei a murit astăzi, la Iași. A lăsat în urmă o avere inestimabilă. Nu financiară, ci sentimentală. Rolurile sale din film sau teatru rămân repere pentru orice tânără actriță îndrăgostită de scenă. Din păcate, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte nume mari ale teatrului autohton, veniturile pe care le avea din partea statului, erau derizorii.

Multă lume se întreabă, probabil, ce pensie avea Draga Olteanu Matei. Ei bine, suma încasată lunar de actriță era de 1700 de lei pe lună. Acestor bani li se adăugau cei pe care defuncta îi câștiga din indemnizația oferită de UNITER. Uniunea îi oferea 2500 de lei în fiecare lună, drept indemnizație de merit pentru întraga sa carieră artistică.

Ce pensie avea Draga Olteanu Matei. Cati bani mai primea de la stat
Ce pensie avea Draga Olteanu Matei. Cati bani mai primea de la stat

Banii câștigați de Draga Olteanu Matei erau puțini în comparație cu moștenirea culturală pe care această a lăsat-o în urma sa. De altfel, Draga Olteanu Matei nu este singura mare vedetă a României care își trăia bătrânețea în aceste condiții.

Pensii mici pentru cele mai mari nume ale scenei românești

Fără indemnizațiile de merit din partea UNITER, marile nume ale teatrului, filmului sau muzicii din România ar fi avut o bătrânețe de coșmar. Pentru zecile de ani petrecute pe scenele din țară și străinătate, actorii și interpreții români primeau pensii jenante. Pentru a vă face o idee, vă prezentăm o listă scurtă a marilor artiști ai țării și ale pensiilor încasate de aceștia de la statul român. Menționăm că în cazul persoanelor decedate, sumele sunt cele pe care acestea le încasau înainte de a ne părăsi. De asemenea, facem precizarea că informațiile nu ne-au fost oferite de o instituție a statului, ci provin din sursele www.impact.ro:

  • Stela Popescu (1935-2017) – 1500 de lei;
  • Victor Rebengiuc (n. 1933) – 1700 de lei;
  • Tamara Buciuceanu Botez (1929-2019) – 1700 lei;
  • Ion Besoiu (1931-2017) – 1500 lei;
  • Cătălina Buzoianu (n. 1938) – 1700 lei;
  • Florin Piersic (n. 1936) – 1700 lei;
  • Ileana Stana Ionescu (n. 1936) – 1700 lei;
  • Rodica Popescu Bitănescu (n. 1938) – 2000 lei;
  • Maria Ciobanu (n.1937) – 2000 lei;
  • Mitică Popescu (n.1936) – 1100 lei.

Scandal între Draga Olteanu Matei și Aimee Iacobescu

În urmă cu mai multă vreme, Draga Olteanu Matei a avut o discuție mai aprinsă cu o altă actriță trecută în neființă, Aimee Iacobescu. Draga a povestit episodul. Motivul dialogului aprins l-a reprezentat tot pensiile actorilor. Aimee Iacobescu reclama faptul că are un venit infim și că marii artiști ai României mor de foame.

Ce pensie avea Draga Olteanu Matei. Cati bani mai primea de la stat si de ce s-a certat cu Aimee Iacobescu
Ce pensie avea Draga Olteanu Matei. Cati bani mai primea de la stat si de ce s-a certat cu Aimee Iacobescu

În replică, Draga Olteanu Matei a spus că nu ar fi trebuit să iasă în public cu astfel de declarații, mai ales că sunt mulți pensionari care o duc mult mai greu în România:

„Sunt o mare actriţă, dar sunt moartă în coteţ. Sunt actriţe bune, actriţe mari care o duc mult mai prost. Eu ştiu că Aimée are venituri ca noi toţi, aşa cum, într-o ţară atât de săracă, sunt oameni care au între 200 şi 400 de lei pensie sau alţii care muncesc de se rup într-o lună întreagă şi de-abia primesc 500-600 de lei în mână. La ea nu e cazul”, spunea Draga Olteanu Matei în urmă cu mai mulți ani.

Draga Olteanu Matei a murit în această dimineață, la Iași, după ce încă din 2007 se retrăsese la Piatra Neamț. Informațiile despre ce pensie avea Draga Olteanu Matei sunt de-a dreptul revoltătoare în condițiile în care în România sunt pensionari care încasează sume exorbitante în fiecare lună.

Urmăriți Impact.ro și pe