EXCLUSIV. Ce i-a transmis Valentin Ceaușescu lui Ion Iliescu, după ce a fost aruncat la închisoare. Mesajul e incredibil

Alexandra Andrei 29.09.2020, 15:50
EXCLUSIV. Ce i-a transmis Valentin Ceaușescu lui Ion Iliescu, după ce a fost aruncat la închisoare. Mesajul e incredibil

Imediat după ce a fost aruncat la închisoare, Valentin Ceaușescu, fiul cel mare al lui Nicolae Ceaușescu, a ținut morțiș să îi transmită un mesaj tranșant lui Ion Iliescu, cel pe care îl acuză că a ordonat moartea părinților săi.

Valentin Ceaușescu, aruncat la închisoare imediat după execuția părinților

Au trecut 31 de ani de la Revoluția Română care a marcat sfârșitul dictaturii comuniste. În 1989, pe tot teritoriul României, au avut loc o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații, care s-au soldat cu moartea a peste 1200 de morți.

Atunci, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte pentru genocid și subminarea puterii de stat. Ei au fost executați de un comando de execuție, cu peste 50 de gloanțe, apoi au fost înmormântați în mare secret în cimitirul Ghencea.

În acele zile au fost arestați și cei trei copii ai cuplului, Nicu, Zoia și Valentin. Ultimul prins a fost chiar fiul cel mare, care a plecat din București împreună cu viitoarea soție și s-a ascuns la un prieten.

În ziua de Crăciun, la numai câteva ore după ce părinții săi au fost omorâți, Valentin a fost arestat și acuzat de subminare a economiei naționale și a fost ținut în detenție la Domnești, până în august 1990.

EXCLUSIV. Ce i-a transmis Valentin Ceaușescu lui Ion Iliescu, după ce a fost aruncat la închisoare. Mesajul e incredibil

Cere ca Ion Iliescu să plătească pentru moartea părinților săi

În perioada de încarcerare, Valentin Ceaușescu l-a indicat în permanență pe Ion Iliescu ca fiind vinovat pentru moartea părinților săi. Deși era supravegheat în permanență, fiul cel mare al dictatorului a reușit să îi transmită un mesaj lui Iliescu, iar impact.ro a aflat care au fost cuvintele acestuia.

“Nu o să reușești într-o viață să faci pentru această țară ceea ce a făcut tata în cinci ani. El va rămâne în istorie, tu vei fi cunoscut ca un criminal”, i-ar fi scris Valentin Ceaușescu.

Ironic, cei 30 de ani care au trecut de atunci demonstrează clar faptul că bărbatul a avut dreptate. În 2014, după mulți ani de procese, Valentin a reușit să recupereze averea părinților și a celor doi frați, trecuți în neființă.

Printre obiectele recuperate de fiul cel mare al soților Ceaușescu se numără 42 de tablouri pe pânză și carton, dar și gravuri, obiecte din porțelan și argint. Tablourile poartă semnătura unor pictori faimoși, precum Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza și Alexandru Ciucurencu.

Acesta mai are de recuperat trei lucrări impresionante, semnate de Goya și de Corneliu Baba, dar și icoane, măști din lemn și obiecte de artă precolumbiană.

De asemenea, Valentin Ceaușescu s-a constituit parte vătămată în dosarul Revoluției și susține că părinții săi au fost executați în urma unei înscenări a unui grup condus de Ion Iliescu, pentru a prelua puterea politică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandra Andrei
Masterandă la Jurnalism, Alexandra activează pe postul de redactor pentru Impact.ro din anul 2020. Noi am remarcat-o pentru calitățile sale timpurii, devenindu-ne colegă încă din perioada...