EXCLUSIV Ce a ajuns să facă Benone Sinulescu din cauza pandemiei: „Nu stiu de ce mi-e frică mai tare”

Alexandru Catalan 28.10.2020, 09:56
EXCLUSIV Ce a ajuns să facă Benone Sinulescu din cauza pandemiei: „Nu stiu de ce mi-e frică mai tare”

Ajuns la 83 de ani, Benone Sinulescu a rămas una dintre vocile cele mai apreciate ale cântului popular românesc. De loc din comuna buzoiană Siriu, Benone Sinulescu continuă să cânte și la vârsta aceasta, cu toate că efectele pandemiei de COVID-19 I-au afectat și lui, ca și celorlalți artiști, profesia și seria de concerte. Retras de câțiva ani buni la Bârzava, o comună la circa 60 de kilometri de Arad, nea Beni, cum îi spun cei apropiați, continuă să culeagă diverse piese populare pentru ceea ce el numește „vremurile bune ce vor veni!”.

Ce se întâmplă cu Benone Sinulescu din cauza pandemiei

În prezent însă, celebrul solist a devenit „țăran”, cum îi place singur să se numească. Fiindcă nea Beni are o grădină de fructe și legume consistentă în curtea casei și de frica contaminării cu COVID a preferat, anul acesta, să facă singur toate muncile necesare.

„De felul meu sunt mai fricos și atunci mi-am zis că e mai bine să-mi păzesc singur pepenii, adică sănătatea. Ca atare, cu sufletul greu a trebuit să le cer consătenilor ce mă ajutau la munca câmpului, trei, patru la număr, să nu colaborăm în această toamnă. Mi-a părut foarte rău, fiindcă pe de o parte era mult mai simplu și pentru mine, pe de alta, mai câștigau și oamenii aceia ceva bani. Dar nu am avut de ales. Și iată-l pe Benone Sinulescu, cu capul în jos și curul în sus, la grădină. Să spun drept, m-am cam cocoșat!”, a povestit pățania Benone Sinulescu pentru impact.ro, în stilul său caracteristic.

El a adăugat că toată munca, una deloc ușoară, mai ales la vârsta sa, a făcut-o doar el și soția sa, Elena, inginer chimist de meserie și care-i stă alături de mai bine de 40 de ani.

„Nu stiu de ce mi-e frica mai tare”

„Serios vorbind, din cauza covideniei ăsteia mi-am amânat și revenirea, scurtă la București, un oraș de care mi-e dor. Stabilisem cu niște amici buni să ne revedem, cu alții să vorbim despre viitorul meu album. Nu am făcut nimic din toate astea. Sincer? Nu știu de ce mi-e frică mai tare, de zborul cu avionul sau de povestea asta cu COVID-ul?!”, a mai adăugat Benone Sinulescu.

Dar tot artistul crede că a găsit și o soluție, „naturală”, îi spune el de combatere. „Nu mănânc decât legume, fructe și carne bio, cum le spune lumea mai nou. Cum la mine în grădină am pus de toate cele, vă dați seama că producția proprie asigură tot consumul. Iar dacă am poftă de carne, doar dau un telefon la vreun vecin care știu că are găini bune și s-a rezolvat problema. Ce mai tura-vura, am ajuns un țăran!”, se amuză în stilul propriu același Benone Sinulescu.

El mai spune că nu mai are forța necesară de a îngriji și animale de casă, așa că a renunțat la creșterea găinilor, curcilor, rațelor, porcilor sau chiar a oilor. I se pare mult mai ușor să apeleze, contra cost, la „producția” vecinilor, care adaugă el, „e din belșug, slavă Domnului!”.

Însă ceea ce nu l-a părăsit deloc e pofta de a cânta. O face în fiecare zi, tot în curtea sa, cu aceeași voce și pasiune pe care le știm parcă dintotdeauna.

Benone Sinulescu a colaborat în cariera sa cu diverși interpreți de muzică populară, în frunte cu Irina Loghin. După 1989 a abordat și stilul etno-dance, lucrând foarte bine cu cei de la „Ro-Mania”.

Urmăriți Impact.ro și pe