Carantină fără personal de specialitate nu există! Liderul sindicatului Europol din Poliţie, Cosmin Andreica, spune că forţele de ordine nu pot susţine o eventuală carantinare a Bucureştiului: “Am făcut recent un calcul. Doar pentru carantinarea cartierului Militari, Ministerul de Interne are nevoie de minimum 3.000 de agenţi de poliţie”, a spus acesta, în exclusivitate pentru impact.ro.
O eventuală propunere de carantinare a unui oraş precum Bucureştiul este mai greu de realizat. Părerea nu este împărtăşită doar de şeful statului sau de actualul premier, ci şi de liderul unuia dintre sindicatele poliştilor. Conform declaraţiilor acestuia, un asemenea tip de decizie trebuie să beneficieze şi de necesarul de forţe umane pentru a fi pusă în practică.
“Am făcut recent un calcul din care a rezultat că doar pentru carantinarea cartierului Militari, Ministerul de Interne are nevoie de minimum 3.000 de agenţi de poliţie. Asta pentru a demonstra eficacitate măsurii. Ştiţi câţi poliţişti sunt arondaţi la nivelul Bucureştiului? Circa 4.000. Dar ei lucrează în trei schimburi, deci cifra trebuie împărţită la trei, fiindcă oamenilor trebuie să le dai şi ore sau zile libere!”, a declarat, pentru impact.ro, Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.
Conform acestuia, deciziile de carantinare luate recent în cazul Timişoarei sau a mai bine de jumătate din judeţul Ilfov nu au ţinut cont niciun moment de realitatea din teren. “Vorbesc zilnic cu colegii mei. Spre exemplu, în judeţul Ilfov, unde se aplică carantina în multe dintre comune, există câte un echipaj care trebuie să verifice declaraţiile şoferilor prezenţi în trafic.
Nu poţi face mare lucru la orele dimineţii, spre exemplu, când majoritatea celor din comună, spre 90%, merg la muncă în Bucureşti. Oricât bunăvoinţă ai avea, nu-i poţi verifica pe cei din trafic. O faci prin sondaj, dar şi în acest caz ai mult de furcă, fiindcă trebuie să-ţi faci serios treaba şi nu poţi opri fluxul de maşini că arunci în aer toată circulaţia”, exemplică Andreica situaţia.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În opinia sa, cele mai recente declaraţii ale premierului Florin Cîţu sau ale ministrului de Interne pe tema sporirii controalelor sunt doar de faţadă. “De mai bine de un an, de când a început pandemia, autorităţile nu au pus la dispoziţia poliţiştilor măcar o dată un test anti-COVID, unul singur, de cap de poliţist, fie el şi de tip de testare rapidă. Nimic! Am cerut ca, asemenea şoferilor contaminaţi, cărora li s-au asigurat spaţii special de izolare în cazul îmbolnăvirii, poliţiştii să aibă parte de acelaşi tip de ajutor. Tot nimic! Am avut colegi care după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19 s-au mutat în maşinile personale că să poată intra în izolare sau în anexe ale gospodăriei proprii, acolo unde s-a putut.
În schimb, actualul ministru cere, cam de la începutul lunii, printr-o adresă internă specială, un raport zilnic asupra numărului de amenzi aplicate la fiecare 24 de ore, fiecărei secţii de poliţie. Parcă am avea un plan de amenzi! Lucian Bode susţine că sindicatele exagerează, dar pur şi simplu s-a indus deja norma de amenzi în munca poliţistului. Uşor, uşor, politicul a schimbat şi continuă să încerce să schimbe principiile acestei meserii!”, mai spune acelaşi Cosmin Andreica.
El adaugă că lipsa de personal se vede şi la nivelul altor instituţii ale statului care se află în prima linie de luptă contra COVID-ului. “Am fost la rândul meu bolnav de COVID. Ştiţi cât a durat discuţia cu reprezentantul DSP-ului? Mai puţin de un minut!
Nu m-a întrebat nimeni despre contactele avute sau despre orice altceva, cu excepţia adresei în care urma să mă izolez. Şi atunci, dacă nu ştim cum să tratăm cauza, de ce continuăm să credem că vom putea face efectelor?”.