EXCLUSIV. Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. ”Prima oară am fost cu Ceaușescu”

Dorina Alexandrescu 06.03.2021, 16:14

A cutreierat prin toată lumea cu turneele, a cântat inclusiv în Japonia, America și în Australia, s-a bucurat de succes și de o carieră plină de satisfacții. Gheorghe Turda împlinește azi, 6 martie, 73 de ani, prilej cu care ne-a oferit un interviu de suflet, în exclusivitate pentru impact.ro.

”Am fost în America de 42 de ori. Sunt în topul artiștilor care au trecut ”balta mare”, cum îmi place mie să spun”

Celebrul cântăreț s-a născut în comuna Săpânța, Județul Maramureș, și spune că toate aniversările au fost de neuitat. De ziua de naștere a fost plecat și peste hotare, în America, apoi in Egipt, după decesul soției, pentru a mai uita de necazuri. În SUA a fost de nenumărate ori, se simte ca la el acasă și se poate lăuda cu performanța de a fi cântat pentru mai mulți președinți americani.

”Am fost în America, până acum, de 42 de ori. Sunt în topul artiștilor care au trecut balta mare, cum îmi place mie să spun. Prima dată am ajuns în Mexic, cu delegația României, dar în America am cântat pentru prima dată în anul 1976. În 1978 am fost iar în SUA, cu delegația lui Nicolae Ceaușescu. Am cântat pentru Nixon, lui Ford i-am cântat în România, iar președintelui Jimmy Carter, tot în SUA, în 1976, la Bicentenarul american de la Washington. Și președintelui Ronald Reagan i-am cântat în SUA, lui Bill Clinton, la Chicago, lui Obama la New York, iar președintelui Bush la București, la un eveniment în Piața Revoluției. În America am fost ultima dată în 2011, cu Gyuri Pascu, la comunitatea de români din Seattle, şi am susţinut un concert pentru a aduna fonduri pentru construirea unei biserici. Din donaţii, s-au adunat 110.000 de dolari, o sumă foarte frumuşică”, ne-a declarat Gheorghe Turda.

EXCLUSIV. Artistul din Romania care a cantat pentru sapte presedinti americani. ”Prima oara am fost cu Ceausescu”
Gheorghe Turda

”Pentru mine, cel mai frumos cadou a fost atunci când m-a serbat Marioara Murărescu, la Ansamblul Ciocârlia”

Deși a avut parte de aniversări frumoase, el spune că tot cele alături de familie sunt mai speciale: ”La aniversările din familie, în perioada în care trăia soția mea, fetele îmi făceau surprize și îmi cântau, una la pian, respectiv Anca, și cealaltă, Voichița, îmi făcea o urare în terță. Dar pentru mine cel mai frumos cadou a fost atunci când m-a serbat Marioara Murărescu, la Ansamblul Ciocârlia. Ea a prezentat spectacolul meu”.

”Iar fetele mele au apărut pe scenă, iar Anca, tot așa, mi-a cântat la pian, iar Voichița a dansat în costum popular. Nu au îmbrățișat o carieră muzicală, dar nepoțica mea, Antonia, de 14 ani, îmi calcă pe urme. Antonia are o voce foarte bună. Este elevă în clasa a-Vll-a, la pictură și mulaj. Antonia este fetița fiicei mele, Anca. De la ea mai am un nepoțel, de 7 ani, Petru. De la Voichița am un nepoțel, de 9 ani, Tudor”, mai spune artistul.

”Pe 24 ianuarie s-au împlinit 11 ani de la moartea soției. Nimeni nu o va putea înlocui”

Soția lui Gheorghe Turda s-a stins din viață în urmă cu 11 ani. Artistul crede că s-a îmbolnăvit grav după ce a vizitat Hiroshima. El a mai avut și alte iubite și a tot încercat să-și refacă viața, dar fără sorți de izbândă. ”Soției mele i s-a declanșat o boală teribilă, leucemie cronică trombocitară, în timpul unui turneu în Japonia, în 1987. A fost prim-balerină solistă a Ansamblului Rapsodia. Turneul a fost de 35 de zile, iar noi am avut 32 de concerte și nu prea ne-am odihnit. Eu cred că boala ei a apărut din cauza radiațiilor din 1945, care ar mai fi și acum în zonă. S-a prăpădit după un chin îndelungat, de 20 de ani, timp în care s-a tot luptat cu această boală. Pe 24 ianuarie s-au împlinit 11 ani de la moartea soției. Nimeni nu o va putea înlocui”, ni s-a mai confesat Turda.

Azi, de ziua lui, cântărețul de muzică populară va sta acasă și va primi musafiri. ” Mă serbez doar cu fetele, nepoții și cu două familii din afară. Pe timp de pandemie nu se poate mai mult. Așa că respect cele 10 persoane, conform restricțiilor impuse de autorități. Atât permite legea. Dar telefoane si mesaje primesc cu mare plăcere. M-am serbat vineri și dimineața și seara la Etno TV, cu telespectatorii”, afirmă el.

Urmăriți Impact.ro și pe