EXCLUSIV. Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă. ”Dacă oamenii nu înțeleg, pandemia se va prelungi și după 2022”

Alexandru Catalan 11.03.2021, 21:22
EXCLUSIV. Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă. ”Dacă oamenii nu înțeleg, pandemia se va prelungi și după 2022”

Nu se va putea declara încheiată actuala pandemie de coronavirus, mai devreme de sfârşitul anului 2022. Aceasta este opinia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar şi părerea reprezentantului nostru în Comitetul Executiv al acestei instituţii, medicul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: ”Turismul îţi poate da peste cap datele problemei”

”Planeta noastră nu se reduce doar la câteva ţări sau regiuni mai bogate, ca Statele Unite, Uniunea Europeană, China sau Rusia, de exemplu. Or, în acest moment, pe cea mai mare suprafaţă a globului miza cea mare este livrarea de vaccin împotriva COVID-19. Ţările bogate au rezolvat această dilemă, dar ele vor trebui să le ajute şi pe celelalte, fiindcă altfel tot efortul va fi în zadar. Prin dorinţa noastră de a călători, de înţeles de altfel, după atâta amar de pauză, te poţi trezi oricând cu noi focare din zone pe care tu, ca guvern, nu le iei în calcul. Numai că turismul îţi poate da peste cap datele problemei!”, a declarat, pentru impact.ro, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

”Dacă omul de pe stradă, cetăţeanul de rând, nu va înţelege că hopul nu a trecut, atunci cu siguranţă vă spun că pandemia se va prelungi”

La un an de când OMS a declarat oficial pandemia de COVID-19, Alexandru Rafila crede că noua provocare stă tot în mâna omului de rând: ”Dacă omul de pe stradă, cetăţeanul de rând, nu va înţelege că hopul nu a trecut, atunci cu siguranţă vă spun că pandemia se va prelungi. Desigur, nu va fi la fel de ameninţătoare, ca în primăvara lui 2020, dar ea poate continua să ne dea mari bătăi de cap!”. În opinia lui Alexandru Rafila, campania de vaccinare, care se desfăşoară în prezent în ţară, e un lucru mai mult decât favorabil, dar ea trebuie dublată de respectarea condiţiilor de protecţie sanitare, cunoscute deja de mai tot românul.

Alexandru Rafila, despre un al treilea val al pandemiei de covid-19
Alexandru Rafila. Inquam Photos / Octav Ganea

”Trebuie să ne concentrăm pe vaccinarea populaţiei, cu maximă prioritate”

În ceea ce priveşte recentul scandal intern legat de raportarea oficială a cifrelor de îmbolnăviri şi de vaccinări, Alexandru Rafila ne-a declarat: ”Dacă cineva îşi închipuie că jocul nostru a trecut neobservat în exterior, se înşală. De altfel, cred că o ştiu cu toţii. Personal, nu ştiu cine are dreptate, nu mi-e foarte clar cine sunt unii, cine sunt ceilalţi, ce s-a întâmplat cu informaţiile în cauză, dar după părerea mea. Pe de altă parte, aş paria că în măsura în care Vlad Voiculescu ar ajunge unul dintre şefii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi acolo la scurt timp s-ar repeta povestea asta cu transparentizarea cifrelor!”, susţine acelaşi Alexandru Rafila.

”Nu deţin, în acest moment, date despre testele pe care Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că le va face în cazul vaccinului rusesc”

El a mai precizat, pentru impact.ro: ”Nu deţin, în acest moment, date despre testele pe care Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că le va face în cazul vaccinului rusesc, Sputnik V, dar din a doua jumătate a lui aprilie Uniunea Europeană va avea la dispoziţie nu mai puţin de patru tipuri de vaccin, celor trei utilizate până în prezent, Pfizer/BionTech, Moderna şi AstraZeneca, alăturându-li-se mai nou Johnson&Johnson. Acesta din urmă va fi distribuit într-o singură doză, spre deosebire de toate celelalte, care se aplică în două, la un interval cuprins între trei şi opt săptămâni, în funcţie de tipul de vaccin.

Urmăriți Impact.ro și pe