EXCLUSIV. Alexandru Arșinel vorbește despre transplantul de rinichi care i-a salvat viața. ”Mă rog zilnic pentru sufletul lui”

Alexandru Catalan, Maria Irina 24.02.2021, 20:35

Alexandru Arşinel (82 de ani), îndrăgitul actor al teatrului de revistă, a suferit, în urmă cu opt ani, un transplant de rinichi. Artistul se simte bine și susține că se roagă neîncetat pentru sufletul băiatului care i-a salvat viața: ”Știu că era un tânăr de 23 de ani, care a ales să se sinucidă, dar nu cunosc alte amănunte. Mă rog pentru el, după cum mă rog şi pentru medicul clujean care a condus echipa. Dacă e să fi preluat ceva de la acel tânăr, aş spune că am luat dorinţa de a trăi”, a declarat Alexandru Arșinel, în interviul oferit în exclusivitate pentru impact.ro.

A fost o operație cu risc: ”Până la 65 de ani ai voie să faci, după aceea cumperi cele necesare pentru înmormântare”

Alexandru Arşinel tocmai împlinise 74 de ani, iar greutatea sa corporală era de circa 150 de kilograme, în 2013, când rinichii lui erau aproape total nefuncționali. Medicii au povestit atunci că erau rezervaţi în efectuarea unei asemenea intervenţii: “Nu a fost uşor, maestrul Arşinel are o burtă care era cât mine, apoi am ajuns în străfunduri. Ca aspect general, transplantul la persoane vârstnice este o problemă strict îngrădită. Până la 65 de ani ai voie să faci, după aceea cumperi cele necesare pentru înmormântare. Noi nu credem aşa, a fost pe lista de aşteptare, am făcut această operaţie pentru că domnul Arşinel reprezintă o valoare foarte importantă, iar vârsta biologică a permis transplantul”, preciza imediat după efectuarea transplantului doctorul urolog clujean Mihai Lucan, şeful echipei medicale de intervenţie, pe atunci director al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Alexandru Arșinel vorbește despre transplantul de rinichi care i-a salvat viața
Alexandru Arsinel, după operație

Alexandru Arșinel, despre băiatul care i-a salvat viața: “Era un tânăr de 23 de ani, care a ales să se sinucidă. Mă rog zilnic pentru sufletul lui”

Alexandru Arşinel susţine că transplantul i-a oferit şansa unei noi vieţi: “Recunosc, îmi place viaţa. Mă străduiesc să trăiesc atât cât îmi va fi dat, să mă bucur de viaţă, de copii, de nepoţi. Acelora care cred că e uşor să trăieşti la 82 de ani le spun doar atât: vă înşelaţi! Dar vreau să trăiesc ca să-mi însoţesc cât mai mult nepoţii şi soţia şi să mă bucur de prezenţa lor, cât va fi posibil. Mai spun doar atât, soţia mea e paralizată de ani buni, îşi mai mişcă doar mâna dreaptă şi capul. Şi totuşi, vreau să-i fiu alături până la capăt!”. Despre băiatul care i-a salvat viaţa, Arşinel susţine că nu cunoaște prea multe detalii: “Era un tânăr de 23 de ani, care a ales să se sinucidă, dar nu cunosc alte amănunte. Mă rog pentru el zilnic, după cum mă rog şi pentru medicul clujean care a condus echipa de operaţie. Dacă e să fi preluat ceva de la acel tânăr aş spune că am luat dorinţa de a trăi. Rinichiul nu mi-a făcut niciodată probleme, din 2013 încoace. Nu l-am simţit niciodată ostil şi nici nu mi-a creat alte dificultăţi. Pur şi simplu, cel de Sus a făcut ca lucrurile să se aşeze cu bine!”, ni s-a mai confesat Alexandru Arşinel.

Sora băiatului, aflat în moarte clinică, după ce s-a spânzurat, a decis să-i doneze organele

Ionuț era un tânăr în vârstă de 23 de ani, care a ales să-și încheie socotelile cu viața, în urmă cu opt ani, după ce pierduse la jocuri de noroc. Colegii lui de apartament, care l-au găsit spânzurat, au chemat Salvarea, însă medicii nu au mai putut face nimic ca să-l salveze. Sora lui Ionuț, studentă la Medicină, a decis să îi doneze organele, după ce tânărul intrase în moarte clinică. Alexandru Arșinel, aflat pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi, a fost compatibil cu Ionuț, din punct de vedere medical, astfel că operația a fost efectuată cu succes.

Urmăriți Impact.ro și pe