EXCLUSIV Actorul Mihai Malaimare voia să-și riște viata în filmul ”Explozia”, în 1973. A acceptat să fie aruncat în Dunăre, deși nu știa să înoate

Alexandru Catalan 26.11.2020, 17:04

Actorul Mihai Mălaimare are amintiri deosebite de pe platourile de filmare, deşi nu s-a putut lăuda cu un portofoliu larg de roluri oferite în cinematografia românească. Ajuns la 70 de ani, directorul Teatrului ”Masca” a dezvăluit, în exclusivitate pentru impact.ro, că era pregătit chiar să-și riște pielea, de dragul rolului din pelicula ”Explozia”, filmată în 1973.

Actorul Mihai Malaimare voia sa-si riste viata in filmul ”Explozia”

Mihai Mălaimare a jucat și în ”Nea Mărin miliardar”: ”În primul rând aş începe cu un paradox. Lumea mă ţine minte jucând în ”Nea Mărin miliardar”, cu toate că acolo am avut un rol absolut minor, pe cel al recepţionerului Sache. Şi cu toate astea constat şi peste ani că există multe persoane care îşi amintesc de prezenţa mea în acel film minunat”, afirmă Mălaimare.

Seria aventurilor sale cinematografice avea să înceapă în vara anului 1973, atunci când a filmat cu Mircea Drăgan pentru ”Explozia”. Pelicula, realizată după un caz real, aduce în prim-plan povestea unei nave străine ce transporta pe Dunăre azotat de amoniu, o substanţă uşor inflamabilă care ia foc imediat lângă Galaţi, ameninţând cu ştergerea oraşului de pe suprafaţa pământului, în cazul unei explozii.

Actorul Mihai Malaimare voia sa-si riste viata in filmul Explozia
Filmul Explozia

Hotărâsem în sinea mea că într-un fel sau altul voi ajunge la mal, n-o fi dracul atât de negru!”

Mihai își amintește ca ieri toată povestea: ”Jucam rolul unuia care trebuia să părăsească urgent navă curprinsă de flăcări. Şi urma să fiu pur şi simplu aruncat în Dunăre de către Gică Salamandră, adică Gheorghe Dinică, cel care în film joacă rolul salvatorului principal. M-am uitat în jos, spre Dunăre, am făcut un calcul, să tot fi fost vreo 15 metri. Apoi, m-am uitat spre mal şi am ajuns la concluzia că nu sunt mai mult de zece sau 12 metri. Exista o singură problemă. Habar nu aveam să înot. Dar nu scosesem vreun cuvânt, de teamă să nu mă dea afară din film.

Hotărâsem în sinea mea că într-un fel sau altul voi ajunge la mal, că n-o fi dracul atât de negru. Zis şi făcut!”. Noroc că a fost oprit în ultima clipă: ”Cu puţin înainte de a filma scena, unul dintre cei de la Casa de Producţie vine direct spre mine şi mă întreabă dacă am mai făcut aşa ceva. Eu am dat din cap că nu. ”Dar să înoţi, ştii?”. Am dat iar din cap, tot de la stânga la dreapta. Numai ce-l văd că se schimbă la faţă şi strigă către cei de lângă el: ”Care mi l-aţi adus mă, p-ăsta, care nici să nu înoate nu ştie. Vă omor!”, a rememorat acea secvenţă Mihai Mălaimare, pentru impact.ro.

 În locul lui a sărit în apă un cascador

În cele din urmă, el a fost doar bine ”şifonat” în film de către Dinică, cu ‘‘vreo două şuturi în fund şi trei pumni‘‘, dar de sărit a făcut-o un cascador profesionist. Iar peste alţi câţiva ani, juca alături de unul dintre idolii săi, Octavian Cotescu:

”Profesorul meu era directorul unei uzine din epoca comunistă, iar eu, şeful uteciştilor. Un utecist mai zgubilitic. În cele din urmă ajungem la secvenţa unei confruntări personale, în care directorul fabricii mă punea la punct cu o pereche zdravănă de palme. Ei bine, am luat la palme de la bietul Cotescu de mi se învineţiseră obrajii. În cele din urmă cineva a strigat . Şi unde nu primesc o pereche de palme de mi s-au zdruncinat creierii şi am văzut toate stelele de pe cer.

Octavian Cotescu a venit imediat să-şi ceară scuze, dar eu, băţos, m-am ţinut tare: , deşi nu prea mă mai ţineam pe picioare. În fine. Ajunge filmul în faţa cenzorului. Şi ăsta i-a foc: . Şi scena pentru care am luat o mamă de bătaie de neuitat a zburat din film în clipa imediat următoare!‘‘.

Urmăriți Impact.ro și pe