Eveniment pilot la Constanța, precum cele organizate deja în Olanda sau Rusia. Se vor putea înscrie cel puțin 1000 de persoane

Ioana Constantin 05.04.2021, 15:49
Eveniment pilot la Constanța, precum cele organizate deja în Olanda sau Rusia. Se vor putea înscrie cel puțin 1000 de persoane

Eveniment pilot la Constanța. Desechiderea sezonului estival ar putea fi marcată de un eveniment test precum cele organizate deja în Olanda sau Rusia. În luna iulie am putea avea primul mare eveniment la mare, cu cel puțin o mie de participanți.

Eveniment pilot la Constanța

Afaceriștii în turism pe Litoral vor să organizeze ori un concert, ori un festival de genul street-food, pe care să-l monitorizeze sanitar îndeaproape. Au fost încurajați de concertele experimentele derulate recent în Spania și în Olanda, care au testat terenul pentru a vedea dacă se pot organiza manifestări fără riscuri.

Industria HoReCa a fost printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus. Însă, unele state, cum ar fi Olanda ori Spania, au început deja să organizeze evenimente pilot pentru a putea monitoriza rezultatele și pentru a găsi o soluție pentru ca festivalurile și concertele să aibă loc, în condiții de siguranță pentru populație. Acest lucru ar putea fi posibil în această vară și pe litoralul românesc, cel mai probabil pe plaja din Constanța ori în stațiunea Mamaia.

Dorim să organizam noi un eveniment după modelul celui derulat deja ca și test in Olanda; vrem să fie un eveniment-experiment, pilot deci. Poate fi un eveniment muzical, un concert, un festival sau unul gastronomic sau unul de tradiții de exemplu, a spus Corina Martin, inițiator proiect.

Din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentele mari au fost anulate și nu e clar dacă în 2021 se vor putea ține concerte cu mii de participanți. Industria evenimentelor estivale caută soluții, iar o Asociația Patronală de pe Litoral vrea să organizeze un eveniment în luna iulie, la care să participe peste 1000 de persoane, care trebuie să prezinte un test COVID negativ ori certificat de vaccinare.

Eveniment pilot la Constanta
Eveniment pilot la Constanta

Un festival urban gen arta culinara sau artistic poate fi organizat cu usurință în stațiunea Mamaia, pentru că aici sunt foarte multe spațtii largi unde mulțimile pot fi controlate cu usurintață, iar spatiile îngrădite. Un asemenea loc este chiar în centrul stațiunii, în piațeta de la Cazino. Mamaia are experiență în astfel de manifestări, care au mai fost organizate de multe ori în ultimii ani. De data aceasta, inițiatorii cer sprijinul autorităților sanitare.

Din păcate, în acest moment legea interzice un astfel de eveniment, dar vorbim totuți de-o perioadă lungă de timp, vorbim de 2-3 luni în care, dacă situația epidemiologica va permite, legislația poate accepta și astfel de evenimente, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt al DSP Constanța.

Olanda a decis recent să deruleze un concert-experiment. La evenimentul din clubul ”Ziggo Dome”, una dintre cele mai mari arene din capitala olandeză, au participat aproximativ 1.300 de persoane. Timp de patru ore, unii dintre ei au stat fără mască și au fost încurajați să se desfășoare ca-n vremurile de dinainte de pandemie. Toți participanții au fost testați înainte și au putut participa doar cei cu test negativ.

In cazul unui concert în aer liber, plaja este locul cel mai nimerit pentru organizatori. Sunt spații largi, pot fi îngradite, mulțimea poate fi controlată și în plus, zgomotul nu-i deranjează nici pe turiști, nici pe localnici.

Ar fi o idee extraordinar de bună, daca s-ar ține un asemenea eveniment ne-ar ajuta pentru un start nou. Ar fi ca o gură de aer pentru supraviețuire acum. Avem multi colegi în șomaj tehnic, vor reveni la muncă, a spus și Mariana Vrabie, manager restaurant.

Experimentul-pilot de la Constanța promite o monitorizare permanentă și înainte de eveniment și după aceea. Scopul experimentului este de a identifica riscurile la care ar fi supusă populația în cazul ridicării restricțiilor.

Urmăriți Impact.ro și pe