Evaluarea Națională 2022. Modele de subiect pentru limba română, matematică și limba maternă

Ana Anitoiu 23.05.2022, 17:25
Evaluarea Națională 2022. Modele de subiect pentru limba română, matematică și limba maternă

Cel de-al cincilea set de modele de subiect pentru limba română, matematică și limba maternă la Evaluarea Națională 2022 a fost publicat, luni, de Ministerul Educației. Baremele pe baza cărora elevii de clasa a opta se vor putea verifica vor fi anunțate vineri, 27 mai.

Modelul de subiect numărul 5 pentru Evaluarea Națională 2022 la Limba română

În modelul de subiect cu numărul 5 ce a fost publicat de Ministerul Educației pentru proba de Limba română la Evaluarea Națională 2022, la primul subiect, elevii au primit un text cu titlul „Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății mintale”, precum și poezia „Rândunelul” de George Topîrceanu.

Elevilor li se cere, printre altele, să: identifice cuvinte polisemantice; o antiteză, o comparație, o personificare sau o repetiție; să prezinte, în 20 – 40 de cuvinte, un element de versificație; precum și să precizeze o asemănare și o deosebire de conținut între cele două texte date.

La cel de-al doilea subiect, elevilor li se cere să prezinte în cel puțin 30 de cuvinte o valoare umană identificată în primul text, pe baza unui exemplu din textul dat și a unui exemplu din cultura universală. În redactarea răspunsului, aceștia trebuie să valorifice experiența culturală – de exemplu literatură, pictură sau alte arte, personalități ori obiceiuri și tradiții sau experiența personală într-un context cultural.

De asemenea, elevilor li se cere să scrie un text argumentativ de 70 – 130 de cuvinte în care să răspundă la întrebarea: „Crezi că omul trebuie să intervină pentru a proteja alte ființe aflate în dificultate sau consideri că fiecare ființă are puterea de a-și rezolva singură problemele?”. În redactare, copiii trebuie să prezinte două argumente, valorificând al doilea text și experiența personală sau de lectură. Vezi AICI modelul 5 de subiect pentru Evaluarea Națională 2022 la Limba română!

Evaluarea Nationala 2022. Modele de subiect
Al cincilea set de modele de subiect pentru Evaluarea Nationala 2022, publicat de Ministerul Educatiei

Modelul de subiect numărul 5 pentru Evaluarea Națională 2022 la Matematică

În cel de-al cincilea model de subiect pentru proba de Matematică a Evaluării Naționale 2022, elevilor li se cere, printre altele, să: identifice divizorul numărului 75; să împartă 1,5 la 2; și să identifice intervalul căruia îi aparține un număr radical.

Totodată, elevilor de clasa a opta li se cere, printre altele, să calculeze: lungimea unor segmente din figuri geometrice, măsura unui unghi și aria totală a unui tetraedr. La subiectul al treilea, cerințele cu variante de răspuns sunt înlocuite cu unele ce solicită scrierea rezolvărilor complete.

Primul set de teste de antrenament pentru Evaluarea Națională 2022 a fost publicat de Ministerul Educației la data de 18 aprilie. Astfel de modele pentru probele pe care le vor susține elevii claselor a opta sunt publicate de instituție în fiecare zi de luni. Vezi AICI modelul 5 de subiect pentru Evaluarea Națională 2022 la Matematică și AICI pe cel la Limba maternă!

Elevii claselor a opta vor încheia anul școlar la data de 3 iunie. Prima probă de la Evaluarea Națională 2022 va fi cea la Limba și literatura română și va avea loc pe 14 iunie. Va urma proba la Matematică, pe 16 iunie. În final, pe 17 iunie, se va desfășura examenul la Limba și literatura maternă. Rezultatele finale după soluționarea contestațiilor vor fi comunicate pe 30 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe