Evaluarea Națională 2022. Calendarul examenelor pentru elevii de clasa a 8-a

Elena Avramescu 11.06.2022, 15:36
Evaluarea Națională 2022. Calendarul examenelor pentru elevii de clasa a 8-a

Calendarul examenelor pentru elevii de clasa a 8-a la Evaluarea Națională din 2022. Conform datelor publicate în Monitorul Oficial, evaluarea va avea loc între 14 și 17 iunie. În comparație cu anul trecut, când examenele au avut loc la finalul lunii iunie, mai precis pe 22-25 iunie, în acest an vor începe mult mai devreme.

Calendarul examenelor la Evaluarea Națională 2022

Toți elevii de clasa a VIII-a au încehiat cursurile la data de 3 iunie, conform structurii examenului, iar înscrierea candidaților s-a făcut automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie. Mai jos regăsiți calendarul probelor și rezultatelor:

  • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională;
  • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
  • 14 iunie 2022 Limba și literatura română – probă scrisă;
  • 16 iunie 2022 Matematica – probă scrisă;
  • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă – probă scrisă;
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor;
  • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor;
  • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor;
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Testul la limba română va conţine două subiecte, în schimb proba la matematică va conţine trei subiecte de rezolvat. Fiecare dintre aceste subiecte însumează un total de 30 de puncte, iar în cazul subiectelor cu mai multe cerinţe, fiecare va fi punctat separat cu câte 5 puncte.

Calendarul examenelor la Evaluarea Nationala 2022
Calendarul examenelor la Evaluarea Nationala 2022

Cum se calculează media finală la Evaluarea Națională 2022

La ora 08:30 elevii vor avea acces în sala de examen, fără genţi sau ghiozdanele la ei, astfel că acestea le vor putea lăsa într-un loc stabilit de comisia din centrul de examen. În plus, elevii nu vor avea voie cu caiete, cărţi, manuale, culegeri sau dicţionare, ori ale documente care i-ar putea ajuta la rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile, căşti sau alte dispozitive electronice cu conexiune la internet.

Media generală pentru admitearea la liceu se calculează ca medie aritmetică după formula MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN, unde MA reprezintă media de admitere, ABS înseamnă media generală de absolvire a claselor a V- VIII, iar EN reprezintă media generală obținută la evaluarea națională, la cele două materii de examen.

Astfel că media la Evaluarea Națională 2022 se calculează adunând media generală obținută la evaluarea naţională, care are o pondere de 80%, cu media generală de absolvire a claselor V-VII, care are o pondere de 20%, iar rezultatul se împarte la doi, potrivit informațiilor furnizate de Antena 3.

Care elevi nu sunt obligați să participe la Evaluare

Există și elevi pentru care nu este obligatorie Evaluarea Națională, astfel că pentru aceștia, testarea este concepută strict ca o metodă de a monitoriza pregătirea elevilor până la examenul de final de clasa a VIII-a, dar și pentru a recupera la capitolele la care este necesar. Reprezentanți ai Ministerului Educației au declarat că Evaluarea Națională nu este obligatorie pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

„Nici Legea Educației și nici metodologia pentru Evaluarea Națională la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a nu prevăd că este obligatorie prezența elevilor. Aceste evaluări se organizează pentru a monitoriza pregătirea elevilor până la examenul de clasa a VIII-a și pentru a recupera acolo unde este necesar.

De altfel, și la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a participă doar elevii care vor să ajungă la un liceu de top. Probabil că părinții nu vor să știe nivelul de pregătire al copiilor de la clasa respectivă, dar asta nu are niciun efect negativ asupra încheierii situației școlare a copiilor. Este doar o evaluare după model standard. Un elev care evită aceste evaluări ajunge să nu își cunoască nivelul de pregătire”, a precizat reprezentantul Biroului de Presa al Ministerului Educatiei Nationale, potrivit portalinvatamant.ro.

Aceste explicații au fost necesare după ce, în anii precedenți, elevii unei clase de la Colegiul National „Fratii Buzesti” din Craiova au ales să nu dea Evaluarea la clasa a II-a.

Urmăriți Impact.ro și pe