Marți, 29 iunie, au fost afișate primele rezultate în urma examenelor de Evaluare Națională 2021. Testele de la final de ciclu școlar, susținute de elevii claselor a VIII-a, care au trecut prin emoțiile primelor examene importante ale vieții, dezvăluie note mai mici decât în anul precedent. Astfel, numărul mediilor de 10 anunțat a devenit de șapte ori mai mic față de 2020. Care sunt județele în care elevii au obținut cele mai mari note la finalul Evaluării Naționale.
Au fost publicate primele rezultate de la Evaluarea Națională 2021, acestea putând fi consultate de către elevi atât online cât și la avizierele școlilor unde au fost susținute examenele. Pentru al doilea an, rezultatele sunt afişate într-un format anonimizat, care nu mai permite identificarea copilului cu nota primită, ci cu ajutorul codului primit în timpul examenului. În ceea ce privește numărul mediilor de 10, la această sesiune de examene acesta a fost de șapte ori mai mic față de 2020. Conform rezultatelor publicate pe site-ul Ministerului Educației, 120 de medii de 10 au fost înregistrate la Evaluarea Națională.
Județul cu cele mai multe note de 10 este Cluj, unde 15 elevi au reușit să obțină nota maximă la ambele probe. Pe de altă parte, în București, 13 elevi au obținut note de 10. Se pare că școala online nu le-a priit elevilor, aceștia nereușind să mai atingă rezultatele maxime precum în anii precedenți. În urmă cu un an de zile, doar în Capitală au fost obținute 224 de medii de 10, în timp ce la nivelul țării s-au înregistrat 839 de note maxime. Deocamdată, absolvenții învățământului gimnazial pot depune contestații în 29 iunie, în intervalul 16:00 – 19:00 și miercuri, 30 iunie, între 8:00 – 12:00, acestea putând fi transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi afișate pe data de 4 iulie.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a motivat rezultatele de la Evaluarea Națională 2021 prin modificarea structurii acestor teste. Examenele de anul acesta s-au apropiat foarte mult de modelul testelor PISA, în ciuda faptului că dificultatea lor a fost de nivel mediu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Trebuie spus, în primul rând, că structura subiectelor de examen anul acesta a fost mult mai apropiată de structura testelor PISA. Este o structură prin care se elimină subiectivitatea, deși gradul de dificultate a fost mediu. A fost o structură prin care subiectele au fost mult mai bine structurate atât pentru palierul de jos, cât și pentru palierul mediu și pentru palierul de excelență, este vorba despre notele de 10, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Libertatea.