Evaluare Națională: ce se întâmplă cu elevii care au media sub nota 5. Schimbarea care dă peste cap planurile părinților

Stefan Daniel 05.09.2019, 14:23
Evaluare Națională: ce se întâmplă cu elevii care au media sub nota 5. Schimbarea care dă peste cap planurile părinților

Evaluare Națională. Ministerul Educației schimbă modalitatea de admitere a elevilor la liceu, după ce au susținut examenele de la Evaluarea Națională. În sfârșit, se va face o selecție ceva mai corectă (dar nu în totalitate) între copiii care vor să aibă un viitor și cei care cred că pot ajunge departe doar cu câteva clase. Totuși, statul se înhamă la o provocare pe care este posibil să nu o poată susține începând cu anul viitor. De asemenea, „vânătoarea” de note din gimnaziu și mitele părinților către profesori ar putea atinge recorduri pe care nici nu le-am visat până acum.

Evaluare Națională: ce se întâmplă cu elevii care au media sub nota 5

Evaluare Națională 2020: ce se întâmplă cu elevii care au media sub nota 5. Schimbarea care dă peste cap planurile părinților

După aprobarea ministrului interimar al Educației, Daniel Breaz, a fost publicată în Monitorul Oficial metodologia de admitere la liceu care ar trebui să fie în vigoare în anul școlar 2020 – 2021.

Astfel, învățământul profesional devine obligatoriu pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională, dar nu vor obține o medie mai mare de 5. Mai exact, elevii care susțin evaluarea în 2020 și care vor avea o medie de admitere la liceu sub 5, nu vor intra în procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocaționale. Singura șansă pe care o vor avea va fi să se îndrepte către o școală profesională, de 3 ani, duală sau clasică.

Evaluare Națională: cum se va calcula media finală

Conform noii metodologii, media de admitere la liceu se va calcula la fel ca până acum, adică punând la socoteală media de la Evaluarea Națională 2020 (care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Joi, 5 septembrie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020 – 2021. La această admitere la liceu vor participa elevii care pe 9 septembrie 2019 intră în clasa a VIII-a și care susțin în vara lui 2020 examenele de Evaluare Națională 2020. Ordinul poartă semnătura ministrului interimar al Educației, Daniel Breaz, și a fost aprobat în Minister pe 27 august 2019.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI