Europarlamentarii români despre intrarea în Schengen: „Bulgaria pare să aibă o abordare mai incisivă”. Vecinii știu deja când vor adera

Gabriela del Pupo 20.01.2023, 13:39
Europarlamentarii români despre intrarea în Schengen: „Bulgaria pare să aibă o abordare mai incisivă”. Vecinii știu deja când vor adera

România și Bulgaria încearcă să depășească blocajul aderării la spațiul Schengen în timp ce a doua țară care s-a opus celor două țări are probleme cu Consiliul UE. Argumentele pe care le-au adus țările care s-au opus se întorc împotriva lor, atât Austria cât și Olanda sunt acuzate că vulnerabilizează spațiul Schengen prin faptul că nu iau măsuri pentru a preveni valuri de migrație ilegală.

Președintele Bulgariei a anunțat că un termen realist pentru o nouă încercare de a fi acceptată în Spațiul Schengen este chiar anul acesta în luna octombrie. De altfel, Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică pe această temă cu omologul său bulgar. Discuția a vizat subiectul aderării celor două state la spațiul Schengen și modalitățile de depășire a blocajului înregistrat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie anul trecut, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Consiliul UE: Olanda nu aplică legislația Schengen

După argumentele prezentate de Austria împotriva României, în luna decembrie, s-a descoperit că autoritățile fuseseră avertizate de Consiliul UE să respecte legislația Schengen și să ia măsuri în privința securității la granițe. Deși tocmai valul de migranți era reprosul adus țării noastre. Europarlamentarul Eugen Tomac anunță că o altă țară care s-a opus inițial aderării României are exact aceleași probleme. Olanda a fost avertizată să își schimbe politica de acordare a vizelor și este acuzată că vulnerabilizează spațiul Schengen.

„În mod ironic, și cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficiențe în ceea ce privește implementarea legislației Schengen. Sunt date oficiale, prezentate în două documente ale Consilului UE. În primul, Olanda este acuzată de deficiențe “grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor.
În acest sens, Olandei i se face practic un instructaj oficial privind modul în care ar trebui să-și reorganizeze întregul sistem consular pentru a nu vulnerabiliza spațiul Schengen. Sunt formulate, prin urmare, 25 de propuneri pe care aceasta trebuie să le implementeze de îndată.
Cea de a doua recomandare a Consiliul Uniunii Europene este elaborată pe baza unui Raport din 2021 în ceea ce privește implementarea de către Olanda a legislației Schengen privind returnarea.”
Eugen Tomac explică faptul că Olanda este obligată să implementeze o serie de modificări legislative pentru o aplicare uniformă a Directivei privind returnarea în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. Măsurile impuse de CE sunt cu atât mai importante în contextul în care Olanda este una dintre țările care se opun intrării României în Schengen de ani de zile și a folosit dreptul de veto împotriva Bugariei în decembrie.
„Bineînțeles, nu pot să nu apreciez decizia politică a Olandei de a susține în prezent aderarea țării noastre la spațiul Schengen.
Nu putem uita însă că, timp de 11 ani, ne-a fost îngrădit acest drept în mod nejustificat de către o țară care astăzi este “certată” pentru deficiențe grave ce țin chiar de protejarea spațiului Schengen.
Guvernele român și bulgar trebuie să acționeze în mod coordonat și eficient. Este limpede că în spațiul Schengen putem și trebuie să intrăm doar împreună.
Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct și pe noi.
 Acum, miza este demnitatea noastră și trebuie să luptăm pentru a o recâștiga!”, transmite europarlamentarul.

„Trebuie să ne asigurăm că veto-ul Olandei nu va bloca România”

Europarlamentarul Victor Negrescu spune că abordarea pe care o are Bulgaria este mult mai incisivă și ar trebui ca oficialii din România să ia exemplu și să se consulte și cu omologii din Croația, care a fost acceptată de curând. Suedia a devenit țara care deține președinția Consiliului European prin urmare orice discuție de pe agenda europeană va fi decisă de oficialii suedezi. De altfel europarlamentarul PSD spune că a avut întâlniri cu toți partenerii țării noastre pentru a găsi soluții în depășirea acestui blocaj.

„Pentru atingerea acestui obiectiv important pentru țară, trebuie să abordăm aderarea României la spațiul Schengen cu mai mult profesionalism și curaj. Ceea ce facem, ca țară, în aceste prime luni ale anului este esențial pentru a reuși să atingem acest deziderat până la alegerile europene din anul 2024.
Prin urmare, la acest început de an, am întreprins următoarele demersuri:
– am solicitat comisarului social-democrat Ylva Johansson să susțină aderarea României la spațiul Schengen la întâlnirea informală a miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne, forul care trebuie să adopte o decizie cu privire la extinderea zonei de liberă circulație. Ministerul de resort trebuie să ridice acest subiect în cadrul reuniunii;
– am contactat oficialii din Suedia pentru a solicita ca aderarea României la spațiul Schengen să rămână un subiect prioritar pe agenda europeană. Trebuie demarate, odată cu terminarea alegerilor locale, negocieri moderate de preşedinția suedeză cu Austria şi statele reticente;
– am fost în contact cu oficiali din Olanda pentru a ne asigura că veto-ul aplicat Bulgariei nu mai împiedică aderarea României la spațiul Schengen. Trebuie să ne asigurăm că veto-ul Olandei nu va bloca România, fiind direct implicați în sprijinirea Bulgariei”, spune europarlamentarul.

Victor Negrescu mai spune și că se fac demersuri pentru ca partenerii României să ne susțină și pe viitor după eșecul din decembrie.

„Am intrat în contact cu reprezentanți din mediul politic și cu reprezentanți ai sectorului nonguvernamental din Austria pentru a încerca o schimbare de poziționare
– am discutat cu reprezentanți ai executivului spaniol, care urmează să preia Președinția Consiliului UE, și vom efectua o vizită de lucru la Madrid. Contactele instituționale cu Spania trebuie intensificate;
– am scris președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a solicita folosirea tuturor mijloacelor legale posibile, inclusiv atacarea la Curtea de Justiție a UE a veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen.
– am sprijinit petiția inițiată de români privind atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziei privind refuzul aderării la spațiul Schengen.
– am propus o coordonare și o colaborare mai bună cu partenerii din Bulgaria pentru a face demersuri comune, întrucât scenariul decuplării a fost ratat, iar țara vecină pare să aibă o abordare mai incisivă.”

Europarlamentarul mai spune că pentru ca toate aceste inițiative să conducă la efectul scontat este esențial ca la nivel național să fie menținută stabilitatea coaliției guvernamentale, iar responsabilii din Guvernul României să iasă din defensivă și să întreprindă acum, la începutul anului, toate demersurile necesare pentru a menține acest subiect pe agenda europeană. Nu doar discuții, ci acțiuni concrete.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...