Europa, sub presiune. Vladimir Putin avertizează UE că fluxul de gaze ar putea continua să scadă

Beatrice Dumitru 20.07.2022, 10:32
Europa, sub presiune. Vladimir Putin avertizează UE că fluxul de gaze ar putea continua să scadă

Livrările de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 s-ar putea relua după încheierea lucrărilor de mentenanță. Conducta, care reprezintă mai mult de o treime din exporturile Moscovei de gaze naturale către Uniunea Europeană, a fost oprită pe 11 iulie, dar Vladimir Putin pune presiune pe Europa și avertizează că fluxul de gaz ar putea scădea și mai mult în perioada următoare.

Avertismentul lui Vladimir Putin pentru Europa

Aflat la Teheran, unde a participat la discuțiile cu liderii Iranului și Turciei, Vladimir Putin a declarat că fluxul de gaz natural rusesc către clienții europeni a scăzut din vina Occidentului și a avertizat că ar putea continua să scadă, notează ABC News.

Declarația liderului de la Kremlin a crescut și mai mult presiunea asupra Uniunii Europene, care se teme că Rusia ar putea întrerupe gazul pentru a provoca ravagii economice și politice pe continent în timpul iernii. Occidentul a acuzat Moscova, cel mai mare exportator de gaze din lume și al doilea furnizor de țiței, că își folosește sursele de energie ca instrument de constrângere.

Europa, sub presiune. Vladimir Putin avertizează UE că fluxul de gaze ar putea continua să scadă
Rusia ar putea lăsa Europa fără gaze.

„Gazprom și-a îndeplinit întotdeauna și își va îndeplini toate obligațiile. Partenerii noștri încearcă să transfere vina pentru propriile greșeli către Gazprom fără nicio bază”, a răspuns președintele Rusiei.

„Rusia ar putea deschide conducta Nord Stream 2”

Vladimir Putin a mai afirmat că acea cantitatea de gaz pompată prin conducta Nord Stream către Germania va scădea și mai mult, de la 60 de milioane la 30 de milioane de metri cubi pe zi (aproximativ o cincime din capacitatea sa), dacă o turbină nu va fi înlocuită rapid. El a adăugat că Rusia ar putea lansa conducta Nord Stream 2 recent finalizată, dar a menționat că va funcționa doar la jumătate din capacitatea sa, deoarece restul a fost folosit pentru nevoi interne.

De asemenea, liderul rus a atras atenția Occidentul că planul de a limita prețurile petrolului rusesc, ca parte a sancțiunilor sale asupra Moscovei, va destabiliza piața mondială a petrolului și va determina creșterea prețurilor.

Auzim câteva idei nebunești despre restricționarea volumelor de petrol rusesc și limitarea prețului petrolului rusesc. Rezultatul va fi același, o creștere a prețurilor. Prețurile vor crește vertiginos”, a declarat Vladimir Putin.

De când trupele ruse au invadat Ucraina, pe 24 februarie, UE a aprobat interzicerea cărbunelui rusesc și a majorității petrolului care vor intra în vigoare la sfârșitul acestui an, dar nu a inclus gazul natural, deoarece blocul celor 27 de țări depinde de acesta pentru a alimenta fabricile, a genera electricitate și a încălzi casele.

Gazprom va închide o altă turbină

Gigantul rus de gaze naturale Gazprom a redus livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 către Germania cu 60% luna trecută, invocând probleme tehnice, după ce o turbină pe care Siemens a trimis-o în Canada pentru reparație nu a putut fi returnată din cauza sancțiunilor. Canada și Germania au încheiat un acord pentru returnarea turbinei, dar Vladimir Putin a declarat că Gazprom nu a primit, încă, documentele.

Liderul rus a afirmat că Gazprom urmează să închidă o altă turbină pentru reparații la sfârșitul lunii iulie, iar dacă cea care a fost trimisă în Canada nu este returnată până atunci, fluxul de gaz va scădea și mai mult.

Livrările de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1 ar urma să fie reluate, joi, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă care au fost programate pentru o perioadă zece zile, potrivit unor surse din apropierea acestui caz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...