Europa se schimbă după 17 iulie. O țară va dispărea de pe hartă

Beatrice Dumitru 14.05.2022, 11:10
Europa se schimbă după 17 iulie. O țară va dispărea de pe hartă

În august 2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern lupta împotriva miliţiilor proruse în această regiune, iar luptele s-au încheiat după cinci zile prin instituirea unei încetări a focului. Moscova a recunoscut, apoi, independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, cele două regiuni fiind dependente de aceasta din punct de vedere politic, financiar, economic şi militar. Acum, una dintre acestea vrea să adere la Rusia.

Ostesia de Sud cere aderarea la Rusia

Anatoli Bibilov, președintele Ostesiei de Sud, declara pe 30 martie că regiunea separatistă a Georgiei va lua măsuri legale pentru integrarea teritoriului în Rusia, în timp ce președintele Parlamentului Alan Tadtayev spunea că în viitorul apropiat va fi organizat un referendum, pe care Georgia l-a catalogat „inacceptabil”.

La o lună și jumătate de la acel anunț, Anatoli Bibilov, încă președintele în exercițiu al republicii, a semnat un decret de organizare a unui referendum național privind aderarea Ostesiei de Sud la Rusia, pe 17 iulie. Listele cu semnături au fost depuse la Comisia Electorală Centrală din Osetia de Sud pe 6 mai, iar decretul intră în vigoare în ziua semnării sale, relatează TASS.

Europa se schimbă după 17 iulie. O țară va dispărea de pe hartă
Ostesia de Sud cere aderarea la Rusia.

Ne întoarcem acasă! A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii”, a scris Bibilov pe contul de Telegram.

În conformitate cu prevederea 16 din articolul 50 din Constituția Osetiei de Sud, decid ca referendumul Osetiei de Sud pentru unirea cu Rusia să fie organizat la 17 iulie 2022”, conform decretului prezidențial postat pe site-ul președinției Osetiei de Sud.

Ostesia de Sud va dispărea

Comisia Electorală Centrală a Osetiei de Sud a aprobat, vineri, și a transmis președintelui un pachet de documente privind un referendum pentru aderarea republicii a Rusia. După referendumul din iulie, este clar că autoproclamata republică Osetia de Sud va dispărea, deoarece va fi integrată în Federația Rusă.

Anatoli Bibilov a pierdut alegerile pentru un nou mandat de președinte al regiunii separatiste. Contracandidatul său și liderul partidului Nykhas, Alan Gagloyev, a obținut 56,09% din voturi și a câștigat alegerile prezidențiale, conform protocolului Comisiei Electorale Centrale a republicii.

Pe baza rezultatelor alegerilor prezidențiale din Republica Osetia de Sud din 8 mai 2022, consideră că Alan E. Gagloyev este ales pentru președinția Republicii Osetia de Sud”, se arată în decretul CEC.

Liderul în exercițiu al Osetiei de Sud, Anatoli Bibilov, a câștigat 40,9% din voturi, fiind votat de 11.767 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...