Europa se pregătește de temperaturi extrem de joase. Meteorologii anunță coduri roșii

Mihnea Tălău 06.01.2023, 13:11
Europa se pregătește de temperaturi extrem de joase. Meteorologii anunță coduri roșii

Urmează zile geroase pe întreg continentul. Un ciclon polar lovește Europa. Meteorologii transmit avertizări Cod roșu de ger, emise pentru mai multe state europene. Nici România nu scapă de frigul polar.

Au fost emise coduri galben, portocaliu și roșu

Astfel, coduri galben, portocaliu și roșu au fost emise în centrul, sud-estul și nord-estul continentului pentru vânt puternic, cu viteze  de peste 100…110 km/h, mai ales la altitudini de peste 1000 m, și pentru ninsoare.

Germania se află sub alerte de cod roșu și portocaliu, în Danemarca, Letonia, Polonia și Slovacia este Cod portocaliu iar în România este cod galben de vânt și viscol în zonele montane.

Un ciclon polar loveste Europa. Meteorologii au emis avertizari cod rosu de ger, temperaturile scad brusc si in Romania

Se înregistrează o scădere a temperaturilor

Meteorologul ANM Alina Șerban a explicat cum va fi vremea în următoarele zile și cât de afectată va fi România de influența ciclonului polar.

„Vorbim de o formațiune depresionară extinsă în parte de nord, nord-vest, și cu deplasare către estul Europei, care a înglobat o masă de aer rece, ce a determinat scăderi ale valorilor termice chiar și în țara noastră.

Pe parcursul zilei de ieri, s-a răcit partea de sud-est a teritoriului României, semnificativ chiar, față de intervalul anterior în care am avut temperaturi de primăvară, chiar de început de vară.

Astăzi și în zilele următoare vorbim de temperaturi mai modeste.

De subliniat este vântul, care prezintă și va continua să prezinte intensificări în majoritatea regiunilor. Pe parcursul zilei de astăzi, și prima parte a zilei de mâine, în sudul și estul țării noastre. Intensificări de 45-55 km/h, iar izolat chiar 60-70 km/h. Viteze mai mari ale vântului vor fi în zonele de munte, peste 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri vorbim de rafale de 100-110 km/h, asociate și cu ninsoare, astfel încât va determina viscol și vizibilitate redusă în zona respectivă.

Precipitații vom avea în toată jumătatea de nord a țării noastre, însă vor fi pe arii restrânse, nu foarte însemnate cantitativ, și în general sub formă de ploaie.

Această masă de aer rece se va resimți în zona țării noastre, în zilele următoare, în mod deosebit în jumătatea estică”, a explicat meteorologul ANM, Alina Șerban, la antena3CNN.

Cu toate acestea, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile estice, vestice și sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...