Europa se pregătește pentru o potențială criză a gazelor naturale în cursul acestei săptămâni, în condițiile în care un val de căldură istoric a crescut cererea de energie pentru a ajuta la răcirea locuințelor și a întreprinderilor de pe continent.
În cursul zilei de joi, gazoductul Nord Stream 1 – o arteră crucială care leagă gazul rusesc de blocul comunitar – urmează să se redeschidă după 10 zile de lucrări de întreținere de rutină. Însă există îngrijorarea că Rusia va menține robinetele închise ca represalii la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie, transmite CNN.
Robert Habeck, ministrul german al economiei, a declarat la începutul acestei luni că țara trebuie „să se pregătească pentru ce e mai rău”.
„Se poate întâmpla orice. S-ar putea ca gazul să curgă din nou, chiar mai mult decât înainte. S-ar putea să nu vină nimic”, a declarat Habeck.
Gazoductul livrează 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an către Europa, adică aproximativ 40% din totalul importurilor de gaze din Rusia.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]O ruptură totală cu gazul de la Moscova nu este exclusă. Țara și-a redus deja exporturile de gaze către mai multe țări europene. Luna trecută, Germania, cea mai mare economie din regiune, a declarat o „criză a gazului” după ce Gazprom, compania de stat de gaze a Rusiei, a redus exporturile prin gazoduct cu 60%.
Gazprom a pus această măsură pe seama deciziei Occidentului de a reține turbine vitale din cauza sancțiunilor.
O criză de gaze în această săptămână ar veni, de asemenea, în cel mai prost moment. Europa este sufocată de o căldură record – părți din Franța și Spania se luptă cu incendii de vegetație, în timp ce se așteaptă ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius (104 grade Fahrenheit) în următoarele zile.
Temperaturile ridicate au crescut cererea de energie electrică pentru alimentarea aparatelor de aer condiționat. Enagas, operatorul sistemului spaniol de transport al gazelor naturale, a declarat săptămâna trecută că cererea de gaze naturale pentru producerea de electricitate a atins un nou record de 800 de gigawați oră.
„Această creștere uriașă a cererii de gaze naturale pentru producerea de electricitate s-a datorat în principal temperaturilor ridicate înregistrate ca urmare a valului de căldură”, a declarat Enagas într-o declarație de presă joia trecută.
Unii analiști au fost mai optimiști, având în vedere sursele alternative de energie ale Europei și faptul că valul de căldură se va încheia la mijlocul săptămânii.
„Deși consumul de energie electrică în UE va fi puțin mai mare în această săptămână pe fondul caniculei, din cauza ratelor ridicate de utilizare a aparatelor de aer condiționat, acest lucru va fi compensat de oferta record de producție de energie solară”, a declarat Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la Eurasia Group.
Între timp, țările europene se grăbesc să își umple instalațiile de stocare a gazelor pentru a evita o penurie de energie potențial catastrofală în timpul iernii. Nivelurile de stocare a gazelor în Uniunea Europeană sunt în prezent de aproximativ 64%.
Prețurile pentru gazele naturale olandeze, referință europeană, au crescut luni față de vineri cu 3%, la 165 de euro (167 de dolari) pe megawat oră, potrivit datelor de la Intercontinental Exchange.
La începutul acestei luni, temerile legate de o întrerupere majoră a gazului au împins prețurile la cele mai ridicate niveluri de la primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, situându-se în jurul valorii de 183 de euro (186 de dolari) pe megawatt oră. Prețurile au urcat cu 129% de la începutul anului.