Europa sare din nou în ajutorul Ucrainei. Comisia Europeană va trimite fonduri suplimentare de 1,5 miliarde de euro

Elena Avramescu 25.04.2023, 14:07
Europa sare din nou în ajutorul Ucrainei. Comisia Europeană va trimite fonduri suplimentare de 1,5 miliarde de euro

Președintele Ursula von der Leyen, a făcut un nou anunț important astăzi, spunând că, în urma unei decizii, Comisia Europeană va oferi o finanțare suplimentară de 1,5 miliarde de euro Ucrainei, pentru a putea face față provocărilor din această perioadă grea.

Europa alocă fonduri suplimentare Ucrainei

„Astăzi oferim încă 1,5 miliarde de euro Ucrainei în cadrul pachetului nostru anual de asistență macrofinanciară. Vom continua să ajutăm Ucraina să reziste agresiunii Rusiei, să își mențină instituțiile și infrastructura în funcțiune și să efectueze reforme cruciale”, a transmis aceasta pe Twitter.

Este pentru prima oară când Uniunea Europeană a furnizat arme letale unei țări terțe, iar acest lucru s-a realizat mulțumită războiului dus de Rusia în Ucraina, astfel că este subliniată amploarea amenințării pe care consideră că Moscova o reprezintă pentru securitatea sa. Nu trebuie uitat faptul că ceilalți susținători cheie ai Ucrainei sunt Statele Unite și Regatul Unit.

Cu aproape două luni în urmă, blocul comunitar a anunțat că va aloca alte 545 de milioane de euro în fondul său de asistență militară de 3.6 miliarde de euro pentru Ucraina.

Soldatii rusi care se predau se pot imbogati. Cati bani le-a promis Ucraina
Ajutor pentru Ucraina

Se pare că măsurile de asistență militară luate de UE se ridică la aproximativ 13 miliarde de euro, din care 4.6 miliarde de euro au fost mobilizate în cadrul Facilității europene pentru pace.

Un nou sprijin și din partea României

Nici România nu se lasă mai prejos, astfel că va oferi un nou sprijin financiar Ucrainei, printr-un proiect unic în lume, a spus unul dintre dintre inițiatorii lui. Este vorba despre modificarea și blindarea unor mașini pentru extracția răniților din Ucraina.

„Proiectul a fost început de câțiva paramedici care au primit din Polonia, de la o fundație din Pila, un Autobuz Solaris. Cel care a gândit tot conceptul, este un medic militar, cu experiență în războiaiele din Irak: Alex Zynenko”, a spus brașoveanul Radu Hossu, unul dintre inițiatorii proiectului.

Mașina a fost inițial blindată cu tablă, iar pentru a-l blinda cu adevărat cu plăci metalice de blindaj și pentru a-l echipa în vederea extracției răniților era nevoie de circa 35.000 de euro. Totul s-a decis după ce Oleg Gubal, cel cu care Radu Hossu a stat în linia de contact peste două luni de zile, a fost ucis de ruși într-o misiune.

„Acela a fost momentul în care am decis că trebuie să transformăm o tragedie, în ceva care să aducă beneficii celor care luptă, dar și civililor”, spune radu Hossu pe contul său de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...