EXCLUSIV

Europa revine la energia pe cărbune, din cauza crizei. „România poate produce energie din cărbune și din gunoaie”

Gabriela del Pupo 20.06.2022, 12:04
Europa revine la energia pe cărbune, din cauza crizei. „România poate produce energie din cărbune și din gunoaie”

Germania și Austria anunță că redeschid minele pe cărbune pentru a face față crizei energetice. România, din păcate, a neglijat acest sector în ultimii ani, mai ales în contextul în care aceasta sursă de energie nu era agreată de Comisia Europeană. Săptămâna trecută au avut loc întâlniri dintre ministrul Energiei, Virgil Popescu, prim ministrul Nicolae Ciucă și specialiști din domeniul mineritului. Aceștia au venit cu un plan de restructurare dar sursa de finanțare nu este ușor de identificat. Impact.ro a stat de vorbă cu Nicu Bunoaică, președintele sindicatului Solidaritatea, despre intențiile Guvernului în ceea ce privește restructurarea CE Oltenia.

Europa revine la energia pe cărbune

Cancelaria austriacă a anunțat într-un comunicat de presă publicat la încheierea unei reuniuni de criză că, împreună cu grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al ţării, „s-a convenit reactivarea centralei termice” situată în Mellach (sud), în prezent închisă. Obiectivul este ca aceasta „să poată produce din nou energie electrică, din cărbune, în caz de urgență”. Totul ar putea fi realizat în câteva luni a precizat ministerul mediului pentru agenția de presă APA, informează Agerpres.

Multe din țările europene au renunțat la această sursă de energie pentru ca până în 2030 să producă doar energie regenerabilă. În ultimul timp însă, având în vedere criza în energie, se revine asupra acestei decizii și Germania a anunțat tot duminică seară că va lua măsura redeschiderii minelor de cărbune.

Carbunele, din nou pe lista tarilor baltice din cauza crizei energetice

Ce se întâmplă cu minele din România?

Nicu Bunoaică a explicat în exclusivitate pentru impact.ro care sunt dificultățile cu care se confruntă acest sector neglijat în ultima vreme. O restructurare presupune și investiții, iar în PNRR nu au putut fi prevăzute fonduri pentru minele de cărbune. Guvernul trebuie acum să găsească alte surse de finanțare dacă România vrea să revină la energia pe cărbune la capacitate maximă.

„M-am întâlnit cu primul ministru săptămâna trecută, am venit cu un proiect de restructurare a mineritului, adică, putem produce energie din cărbune și din biomasă și din gunoaie, fără să poluăm, 30% cărbune. Domnul prim ministru a spus că Virgil Popescu i-a vândut niște gogoși, proiectul acesta i l-a prezentat sumar fără să fie documentat foarte bine. Acum a văzut că poluarea este aproape 0, adică 0,009, în plus câte economii se pot face.

Se va face un proiect pilot la Motru. Avem nevoie numai de niște fonduri de 20%. Din PNRR nu se poate dar de la Minister, printr-un secretar de stat, ni s-a promis tot din fonduri europene. Acest proiect poate salva compania, dacă noi demonstrăm că se poate produce energie pe cărbune fără poluare nu are nici o problemă Uniunea Europeană.” spune liderul sindical.

Acesta mai spune că nu a găsit aceeași deschidere la ministrul Virgil Popescu pe care îl acuză că ar avea alte interese.

„Dânsul are afaceri cu firmele care vor veni și vor împărți această companie în bucăți mai mici. Va smulge din ea totul, va închide termocentralele, pentru că nu le conservă. Este o mare crimă economică.”

Cum stăm cu forța de muncă? „Cad excavatoarele pe oameni”

Prin lege s-a recunoscut, ca începând cu 2011 angajații care au lucrat în domeniu să fie incluși în categoriile speciale de pensionari. Din păcate însă cu tinerii angajați sunt mari probleme de recrutare și angajare și de asemenea transformarea unor mine presupune un efort considerabil.

„Se poate duce cărbune și de la CET-urile de la Iași cum este cazul Motru, se poate modifica și cea de la Mintia, de ce să o ducem la fier vechi? Poate să meargă cu cărbune.

Am angajat 500 de copii, mă mândresc , dar au contract de perioadă determinată, doar 5 luni de zile, după aceea îi trimitem în șomaj, au venit copii din Germania, care lucrau pe bani mulți acolo. Au venit să stea lângă familie să lucreze pentru țara asta și îi aruncăm. Ținem pensionari în sistem care nu mai au nici o treabă, oameni bolnavi care vor să cumuleze pensie cu salariu, existând o lege care le interzice acest lucru.

Trebuie trimis corpul de control. Ca să salvăm această companie, îmi pare rău să o spun că ar fi trebuit băgată în insolvență, sunt multe căpușe aici care i-au banii, care ar trebui să se revadă unde? În retehnologizări, în salariile oamenilor, nu te poți duce în minerit să îți pui viața în pericol, pentru că nu sunt investiții. Cad excavatoarele pe oameni, nu au scule, nu au nimic.” a concluzionat Nicu Bunoaică.

Urmăriți Impact.ro și pe