Europa, pregătită în caz că Putin se răzgândeşte. SUA menţin 100.000 de soldaţi pe continent

Andra Daoud 22.05.2022, 08:29
Europa, pregătită în caz că Putin se răzgândeşte. SUA menţin 100.000 de soldaţi pe continent

Statele Unite mențin 100.000 de soldați pe teritoriul Europei în perioada următoare, însă administrația americană este pregătită să trimită și mai mulți, în cazul în care tensiunile vor escalada, anunță oficialii americani. În ce condiții ar putea crește efectivul de militari americani de pe continentul european și ce ar urma să se întâmple în săptămânile ce urmează, la bazele militare din Europa.

SUA mențin 100.000 de soldați în Europa

Un efectiv de 100.000 de soldați americani rămâne pe continentul european, în bazele militare existente, însă administrația de la Washington este pregătită să suplimenteze numărul, în caz de nevoie. Numărul militarilor americani trimiși în Europa ar putea crește temporar atunci când NATO desfășoară exerciții militare în regiune, dar și dacă amenințările Moscovei se intensifică.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în Europa erau aproximativ 60.000 de soldați americani, însă după izbucnirea războiului, numărul acestora a crescut la 100.000. NATO a întărit flancul estic, iar SUA sunt dispuse să trimită și mai mulți soldați în regiune, în caz de nevoie.

Șeful Statului Major american, generalul Mark Milley, le-a transmis membrilor Congresului american că susține crearea unor baze americane permanente în Europa de Est. El a explicat că trupele militare din cadrul acestor baze ar putea fi dislocate prin rotație și nu staționate permanent.

Europa, pregatita in caz ca Putin se razgandeste. SUA mentin 100.000 de soldati pe continent
SUA sunt pregatite sa trimita mai multi soldati in Europa, in caz de nevoie

Peste 10.000 de militari americani urmează să ajungă în Europa

Pentagonul a transmis că pregătește trupe de înlocuire a celor care se află în Europa și că, în săptămânile următoare, aproximativ 10.500 de soldați americani vor fi desfășurați în Europa, pentru a înlocui trupele care se află aici de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Oficialii americani sunt pregătiți pentru scenariul în care Rusia va lansa amenințări în direcția Suediei și Finlandei, care se pregătesc să adere la NATO. În condițiile în care Rusia ar trimite trupe la granițele acestor țări sau ar lansa amenințări deschise, NATO este pregătită să intervină, spun oficialii americani.

Generalul Mark Milley a avut întâlniri săptămâna trecută cu lideri militari din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie, precum și din Finlanda și Suedia, potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major comun. Alianța Nord-Atlantică ar urma să adopte un nou concept strategic în ceea ce privește securitatea în Europa luna viitoare, la summitul de la Madrid.

Finlanda și Suedia și-au depus, zilele trecute, oficial, candidaturile la NATO. „Acesta este un moment istoric, un moment istoric pentru securitatea noastră. Sperăm să finalizăm rapid.”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în momentul în care s-a întâlnit cu ambasadorii celor două țări, care au transmis cererile de aderare.

Urmăriți Impact.ro și pe