Europa își intensifică sprijinul pentru Ucraina. Marea Britanie, discuții astăzi privind reconstruirea infrastructurii cheie la Kiev

Elena Avramescu 17.06.2022, 07:42
Europa își intensifică sprijinul pentru Ucraina. Marea Britanie, discuții astăzi privind reconstruirea infrastructurii cheie la Kiev

Sirenele raidurilor aeriene au răsunat în timp ce președintele român Klaus Iohannis, francez Emmanuel Macron, germanul Olaf Scholz și italianul Mario Draghi au vizitat capitala ucrainei și un oraș din apropiere distrus la începutul războiului. După ce au purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski, liderii au semnalat că Ucrainei ar trebui să i se acorde statutul de candidat la Uniunea Europeană, un gest simbolic care ar apropia Kievul de blocul economic.

Marea Britanie vrea să reconstruiască infrastructura de la Kiev

Marea Britanie va găzdui vineri discuții privind reconstrucția infrastructurii cheie la Kiev, la o zi după ce liderii Germaniei, Franței și Italiei au vizitat Ucraina și i-au oferit speranța aderării la UE, în timp ce aceasta luptă cu o ofensivă feroce a Rusiei în est. Scholz a spus că Germania a primit 800.000 de refugiați ucraineni și va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va avea nevoie. „Ucraina aparține familiei europene”, a spus acesta, notează Reuters.

Marea Britanie va primi vineri reprezentanți din Ucraina și lideri de afaceri pentru a discuta despre modul în care companiile britanice pot ajuta la reconstruirea infrastructurii cheie la Kiev. Marea Britanie va promova colaborarea între companiile sale din infrastructură, energie și transport și organizațiile publice și private ucrainene pentru a ajuta la repararea infrastructurii deteriorate și distruse.

Pe câmpul de luptă, oficialii ucraineni au spus că trupele lor rezistau împotriva bombardamentelor ruse masive în orașul Sievierodonetsk, din est, și au descris noile progrese într-o contraofensivă din sud. Tot ei au mai spus că bătăliile pe ambele fronturi principale depind de primirea mai multor ajutor din partea Occidentului, în special artilerie pentru a contracara marele avantaj al Rusiei în puterea de foc.

„Apreciem sprijinul oferit deja de parteneri, ne așteptăm la noi livrări, în primul rând arme grele, artilerie modernă de rachete, sisteme de apărare antirachetă”, a declarat Zelenskii joi după discuțiile cu omologii săi europeni.

Macron a spus că Franța va intensifica livrările de arme către Kiev, în timp ce miniștrii apărării NATO reuniți la Bruxelles au promis mai multe arme pentru Ucraina, în timp ce făceau planuri pentru a consolida flancul estic al alianței militare conduse de SUA.

Volodimir Zelenski in Ucraina

Organizarea vizitei în Ucraina a celor mai puternici trei lideri ai UE a durat câteva săptămâni, în timp ce aceștia au respins criticile privind pozițiile descrise ca fiind prea deferente față de președintele rus Vladimir Putin.

Liderii, cărora li s-a alăturat președintele României Klaus Iohannis, au făcut un turneu la Irpin, devastat la scurt timp după ce a început invazia pe 24 februarie.

Putin a spus în repetate rânduri că principalul motiv imediat pentru ceea ce el definește drept „operațiune militară specială” a fost acela de a proteja vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei de persecuție și atac.

Scholz, Macron și Draghi spun toți că sunt susținători puternici ai Ucrainei care au luat măsuri practice pentru a reduce dependența Europei de energia rusă și pentru a găsi arme pentru a ajuta Kievul. Dar Ucraina l-a criticat de mult timp pe Scholz pentru ceea ce consideră că este livrarea lentă a Germaniei de arme și reticența de a rupe legăturile economice cu Moscova și a fost furioasă luna aceasta pe Macron pentru că a spus într-un interviu că Rusia nu trebuie „umilită”.

Italia a propus, de asemenea, un plan de pace despre care ucrainenii se tem că ar putea duce la presiuni asupra lor pentru a renunța la teritoriu. După discuțiile de la Kiev, Macron a spus că este încă nevoie de un fel de canal de comunicare cu Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...