Europa caută ajutor pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc. Șefa Comisiei Europene, în discuții cu Azerbaidjan

Beatrice Dumitru 18.07.2022, 11:28
Europa caută ajutor pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc. Șefa Comisiei Europene, în discuții cu Azerbaidjan

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen se întâlnește la Baku cu oficialii din Azerbaidjan, în încercarea de a scăpa de dependența de gazul rusesc. Astfel, este de așteptat ca Executivul european să încheie un acord pentru creșterea importurilor de gaze naturale către Uniunea Europeană.

UE vrea acord pentru gaze cu Azerbaidjan

Acordul ar ajuta Uniunea Europeană să-și reducă dependența de energia rusă și ar putea aborda, de asemenea, preocupările legate de aprovizionarea cu gaz după ce conducta Nord Stream 1 a fost închisă săptămâna trecută pentru o perioadă de zece zile pentru revizie.

Lucrările la gazoductul Nord Stream din Rusia către Germania urmează să continue până la sfârșitul acestei săptămâni, însă Ministerul de Externe rus a spus că viitorul conductei este legat de sancțiunile împotriva Moscovei.

Europa caută ajutor pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc. Șefa Comisiei Europene, în discuții cu Azerbaidjan
Rusia ar putea opri furnizarea de gaze către UE.

„În contextul în care Rusia folosește sursele sale de energie ca armă, diversificarea importurilor noastre de energie este o prioritate pentru UE”,  a scris Comisia Europeană pe Twitter.

Ce a propus UE țărilor membre

Potrivit unui proiect de document văzut de Reuters, Comisia a propus țărilor UE un acord cu Azerbaidjan pentru a crește importurile de gaze naturale și pentru a sprijini extinderea unei conducte pentru a face acest lucru.

Părțile vor să susțină comerțul bilateral cu gaze naturale, inclusiv prin exporturi către Uniunea Europeană, prin Coridorul sudic al gazelor, a cel puțin 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual până în 2027, în conformitate cu viabilitatea comercială și cererea pieței”, potrivit documentului.

Anul trecut, conducta a transportat opt miliarde de metri cubi de gaze în UE, iar creșterea ar necesita ca Azerbaidjanul să-și ridice producția internă de gaze.

În luna aprilie, Rusia a oprit robinetul de gaze către Polonia, iar transporturile de gaze prin Ucraina au fost reduse din cauza războiului declanșat de Moscova în 24 februarie. Și Germania, a patra cea mai mare economie din lume, se pregătește pentru toate scenariile, inclusiv oprirea completă a furnizării de gaz rusesc.

Dar ambasadorul Rusiei la organismele internaționale la Viena, Mihail Ulyanov, a declarat că: „Rusia nu a refuzat niciodată să continue furnizarea de gaze naturale către Europa și își respectă pe deplin obligațiile contractuale”. 

Unii analiști susțin că este puțin probabil ca Rusia să redeschidă conducta și va găsi scuze pentru a o ține închisă și după ce se vor încheia lucrările de reparații. Pe 20 iulie, oficialii UE de la Bruxelles vor publica un plan de pregătire pentru iarnă prin care vor încerca să se asigure că țările au suficient gaz pentru a trece peste iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...