Euroins, forțată să revizuiască tarifele RCA. Toți șoferii trebuie să știe asta

Stan Filon 02.11.2020, 18:07
Euroins, forțată să revizuiască tarifele RCA. Toți șoferii trebuie să știe asta

Compania Euroins a contestat în instanță amenda de 1, 5 milioane de euro aplicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, însă magistrații au respins cererea ca fiind nefondată. Astfel, liderul pe piața asigurărilor RCA din România trebuie să revizuiască deficiențele constatate, printre care și cele se solvabilitate, dar trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA.

Euroins, forțată de instanță să revizuiască tarifele RCA

Curtea de Apel Bucureşti a respins pe data de 2 noiembrie ca nefondată cererea Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare S.A. cu privire la suspendarea aplicării sancţiunilor şi măsurilor dispuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia A.S.F. nr. 1137/28.09.2020.

În urma activităţii de supraveghere realizată asupra elementelor incluse în raportările transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, Euroins Asigurare-Reasigurare S.A. a fost sancţionată cu o amendă de 1,5 milioane de lei, ca urmare a constatării unei serii de deficienţe cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, în conformitate cu cerinţele legislaţiei Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum şi cu privire la modul de determinare şi de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa minimă de capital.

Euroins, fortata de instanta sa revizuiasca tarifele RCA
Euroins, fortata de instanta sa revizuiasca tarifele RCA

Amendată de ASF cu 1,5 milioane de lei

Societatea are acum obligaţia de a transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară un plan de finanţare şi de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii.

Potrivit deciziei ASF, asiguratorul trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficienţele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei.

Totodată în dosarul nr. 5405/2/2020, prin Hotărârea nr. 1075/26.10.2020, instanţa a respins ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării Deciziei A.S.F. nr. 1139/28.09.2020 (de sancţionare cu amendă în cuantum de 100.000 lei şi retragerea aprobării doamnei Milena Guentcheva din funcţia de Director Executiv al societăţii Euroins S.A.). Ca urmare a soluţiei pronunţate de instanţă, Decizia A.S.F. nr. 1139/28.09.2020 continuă să îşi producă efectele.

”Valoarea pachetului financiar de susţinere depăşeşte 275 de milioane de lei”

”Euroins România Asigurare Reasigurare SA a luat la cunoştinţă cu surprindere decizia ASF Romania, şi examinează toate opţiunile legale pentru a obiecta în faţa tuturor instituţiilor relevante din România şi Uniunea Europeană. Euroins Insurance Group a susținut și va continua să sprijine compania din România, pentru a răspunde chiar și acestei noi cereri din partea autorității de reglementare”, se menționa în comunicatul companiei, în luna octombrie.

Euroins România preciza că în trimestrul al III-lea a primit deja peste 76 milioane lei ca împrumut subordonat, iar acționarii au votat o nouă majorare de capital în valoare de 50 milioane lei, cu măsuri de re-echilibrare astfel încât valoarea pachetului financiar de susţinere depăşeşte 275 de milioane de lei.

”Cu toate deciziile și majorările de capital, compania este în măsură să respecte chiar şi această nouă cerere a autorității de reglementare.Ca urmare a deciziei ASF Romania privind retragerea autorizaţiei actualei conduceri executive, managementul executiv va fi asigurat în continuare de membrii consiliului de administrație, în conformitate cu prevederile legale și statutul companiei. Euroins Romania îi asigură pe acţionari, clienţi, părţile vătămate şi intermediari că va continua să opereze în mod normal, ca şi până acum”, se mai spunea în comunicatul Euroins.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...