Euroins, cel mai mare asigurator RCA, faliment oficial: noua lovitură pentru milioane de șoferi români

Gabriel Peneș 17.03.2023, 09:25
Euroins, cel mai mare asigurator RCA, faliment oficial: noua lovitură pentru milioane de șoferi români

Euroins, cel mai mare asigurator RCA, faliment oficial. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, joi seară, să ridice autorizația companiei Euroins, care intră, conform legii, în insolvență. Aproximativ 2,8 milioane de români vor fi afectați de această nouă prăbușire a unui lider al pieții de asigurări din România.

Euroins, cel mai mare asigurator RCA, faliment oficial

Falimentul Euroins „plutea” în aer de câteva săptămâni. Mărirea recentă a prețului polițelor RCA a alimentat zvonurile referitoare la situația financiară dificilă în care s-ar fi aflat liderul pieței de asigurări din România. Joi seară a venit confirmarea acestui lucru. Conform Libertatea, Consiliul ASF a votat în unanimitate nota de intrare în insolvență a companiei Euroins.

2,8 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins, „care are 400 de milioane de euro lipsă față de SCR, cerința de capital de solvabilitate”, scrie sursa citată. De asemenea, compania înregistra un deficit al indicatorului de capital minim de peste 200 de milioane de euro.

Societatea a fost sancționată de 26 de ori doar în ultimii doi ani și jumătate primind amenzi de peste 16 milioane de lei, scrie economedia.ro. Ar fi a patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră, pe care statul o supraveghează și controlează, conform legii. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins.

Euroins, cel mai mare asigurator RCA, faliment oficial noua lovitură pentru milioane de șoferi români
Compania Euroins era liderul pieței RCA de asigurări din România, astfel că aproximativ 2,8 milioane de români vor fi afectați de falimentul acesteia

Noua lovitură pentru milioane de șoferi români

Firma avea la final de 2022, 2,8 milioane de clienți, încasând anul trecut circa 2,2 miliarde de lei din vânzarea de RCA. După ce decizia ASF anunțată de Libertatea va fi publicată în Monitorul Oficial, păgubiții din accidente cu șoferi asigurați RCA la Euroins se vor putea adresa Fondului de Garantare a Asiguraților pentru despăgubiri.

Tot FGA se vor putea adresa și clienții societății care doresc să denunțe polița și să primească înapoi prima echivalentă cu perioada de valabilitate rămasă. Societatea gestionează anual în jur de 150.000 de dosare de daună. La 90 de zile de la declararea definitivă a falimentului (ASF va formula cerere de faliment), toate polițele expiră automat.

Zilele trecute, Euroins România, compania de asigurări care deține cea mai mare cotă de piață pe segmentul asigurărilor RCA, a transmis către conducerea celor două camere ale Parlamentului o scrisoare deschisă, în legătură cu problemele de pe piața locală și în condițiile în care au apărut informații că ar avea probleme financiare.

„Până la această oră Euroins Romania și Eurohold Bulgaria nu au fost informate despre nici o decizie ASF privind societatea”, au declarat reprezentanții Euroins România, citați de presă.

Premierul Ciucă anunțase, miercuri, că a vorbit cu șeful ASF despre situația Euroins avertizând că dacă intră în insolvență vor fi afectați mulți oameni.

„Am discutat săptămâna trecută cu Nicu Marcu, președintele ASF, urmează să se finalizeze controlul la Euroins și joi, așa am fost informat, ar urma să fie prezentate concluziile raportului de control”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, înainte de începutul ședinței de Guvern.

După scumpirea uriașă a polițelor RCS, președintele Camerei Deputaților. liderul PSD, Marcel Ciolacu, a explicat acest lucru anticipând un faliment pe piața asigurărilor, care, iată, s-a întâmplat.

„Ştiţi foarte bine că este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că guvernul va interveni, aşa cum a mai făcut odată”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat despre majorarea preţurilor la poliţelor RCA.

Menționăm, în acest context, că ​Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit peste 150 milioane de euro către păgubiții City Insurance de la finele lunii noiembrie 2021 și până vineri, 10 martie 2023, din care aproape 28 milioane euro doar în primele 2 luni din acest an, arată datele FGA, conform hotnews.ro.

 

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....