Este sau nu valabil certificatul verde pentru cei care nu fac a treia doză de vaccin? „Nu se poate vorbi despre discriminare”

Ioana Bucur, Paul Dobrescu 24.09.2021, 18:18
Este sau nu valabil certificatul verde pentru cei care nu fac a treia doză de vaccin? „Nu se poate vorbi despre discriminare”

Anunțul făcut de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) cu privire la completarea schemei de imunizare a ridicat o serie de întrebări în spațiul public. Este sau nu valabil certificatul verde pentru cei care nu fac a treia doză de vaccin?

Ce se întâmplă cu certificatul verde pentru cei care nu fac a treia doză de vaccin?

Pe măsură ce rata de infectare crește în tot mai multe zone din țară, autoritățile au început să impună deja noi restricții. În București, certificatul de vaccinare este necesar pentru accesul la anumite evenimente. Până acum, „schema completă” era reprezentată de cele două doze de vaccin, sau una singură, în cazul serului produs de Johnson & Johnson. Se va schimba definiția după data de 28 septembrie?

CNCAV a anunțat că a treia doză de vaccin anti-Covid-19 va fi administrată, în România, începând din data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua.

„Având în vedere evoluţia epidemiologică severă din România şi necesitatea asigurării protecţiei maximale a cetăţenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor ştiinţifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager”, a anunţat CNCAV.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, certificatul verde va fi valabil și pentru cei care nu fac a treia doză de vaccin.

„În acest moment în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră cea fiind cea cu două doze sau cu o doză în cazul Johnson&Johnson.

Doza trei vine să îmbunătățească răspunsul imun. Sunt date care spun că se constată un declin după 6 luni la nivelul titrului de anticorpi”, a spus secretarul de stat în ministerul Sănătății.

Este sau nu valabil certificatul verde pentru cei care nu fac a treia doză de vaccin
Andrei Baciu. FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Vaccinați versus nevaccinați: „Nu este vorba de segmentare”

Baciu este convins că nu se poate vorbi despre discriminare sau segmentarea populației – vaccinați și nevaccinați – prin impunerea certificatului verde, documentul fiind, de fapt, singura variantă prin care economia poate rămâne deschisă.

„Sunt foarte multe nuanțe de gri, nu este vorba despre segmentare, vaccinați și nevaccinați. Certificatul verde vine și garantează autenticitatea unui document care până acum era în format fizic, care să ateste apartenența la una dintre cele trei stări epidemiologice.

Altfel tu o să te uiți pe o hârtie care poate fi extrem de ușor modificată în care se spune că te-ai testat acum două zile și 5 ore. N-ai cum să verifici în atât de multe locații faptul că respectiva hârtie este veridică. Este modalitatea prin care putem să ținem economia și viața socială cât mai deschise posibil și cât mai aproape de ceea ce era înainte”, a declarat Andrei Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...