Este sau nu bine să plângi? Explicația dată de specialiști

Badea Violeta 23.09.2022, 13:40
Este sau nu bine să plângi? Explicația dată de specialiști

Plânsul este un răspuns natural pe care oamenii îl au la o serie de emoții, inclusiv tristețe, durere, bucurie și frustrare. Dar este sau nu bine să verși lacrimi? De curând, oamenii de ştiinţă au descoperit cât de benefic este să plângi pentru organism. Iată explicaţia dată de aceştia!

Cât de benefic este plânsul pentru organism

Nu este neobișnuit să plângi. Atât femeile, cât și bărbații varsă lacrimi mai mult decât ar putea crede lumea. În Statele Unite ale Americii, reprezentantele sexului frumos plâng în medie de 3,5 ori pe lună, iar bărbații plâng în medie de 1,9 ori pe lună, potrivit unui studiu.

Interesant este faptul că oamenii sunt singurele ființe care plâng cu lacrimi. În continuare vom afla de ce plângem și ce beneficii pentru organism poate avea această reacție a noastră. Poate că nu știai acest lucru, dar oamenii produc trei tipuri de lacrimi:

  • Bazale: Canalele lacrimale secretă în mod constant lacrimi bazale, adică un lichid antibacterian bogat în proteine care ajută la menținerea ochilor umeziți de fiecare dată când o persoană clipește.
  • Reflexe: Acestea sunt lacrimi declanșate de iritanți precum vântul, fumul sau ceapa. Ele sunt eliberate pentru a alunga acești iritanți și pentru a proteja ochiul.
  • Emoționale: Oamenii varsă lacrimi ca răspuns la o serie de emoții. Aceste lacrimi conțin un nivel mai ridicat de hormoni de stres decât alte tipuri de lacrimi.

De curând, oamenii de știință au descoperit că lacrimile (oricare dintre cele trei tipuri) sunt extrem de benefice pentru noi, deoarece au capacitatea de a purifica ochii şi de a distruge peste 90% din bacteriile dăunătoare.

De asemenea, s-a aflat că lacrimile reflexive (cele care provin de la contactul cu diferite substanţe sau de la o ceapă tăiată proaspăt) conţin 98 la sută apă, iar lacrimile emoţionale conţin hormonul supravieţuirii speciilor, prolactina.

În plus, plânsul mărește nivelul hormonului fericirii, oxitocina. Lacrimile menţin globul ocular lubrifiat şi conţin pe lângă alţi compuşi, sare, hormoni şi proteine.

Efectele plansului asupra organismului
Efectele plansului asupra organismului

Avantajele și dezavantajele plânsului

Un beneficiu al plânsului este faptul că poate calm durerea fizică pentru că în compoziţia lichidului lacrimar există substanţe ce au efect analgezic, dar şi substanţe cu rol antibiotic ce distrug bacteriile responsabile de declanşarea infecţiilor ce provoacă suferinţă, potrivit biochimiştilor americani.

Însă această reacție a noastră are și dezavantaje. Lacrimele excesive pot fi dăunătoare. Acestea cresc tensiunea oculară şi pot provoca migrene. De asemenea, plânsul creşte ritmul cardiac, tocmai din acest motiv avem și impresia că ne sufocăm. În plus, uneori, plânsul poate fi și un semn al depresiei. Oamenii ar trebui să-și facă griji dacă plânsul lor:

  • se întâmplă foarte frecvent
  • se întâmplă fără un motiv aparent
  • începe să afecteze activitățile zilnice
  • devine incontrolabil
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...