Este România pregătită pentru valul 5? Beatrice Mahler:„Este un deficit de personal cronic, pe care l-am resimțit extrem de intens în celelalte valuri”

Gabriela del Pupo 10.01.2022, 09:55
Este România pregătită pentru valul 5? Beatrice Mahler:„Este un deficit de personal cronic, pe care l-am resimțit extrem de intens în celelalte valuri”

Valul 5 a făcut ravagii în Europa si situația ar putea fi dezastruoasă în România în special dacă personalul din spitale se va infecta. Dacă medicii sunt vaccinați într-o proporție mare nu același lucru este valabil pentru asistente sau infirmiere.

„Aceasta este o mare temere în cazul României, care are oricum un deficit de personal”

Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta, spune că cea mai mare provocare pentru România va fi supraaglomerarea spitalelor în valul 5. În contextul în care aproape jumătate din populație nu este vaccinată, și mare parte din personalul medical, valul 5 ar putea lovi puternic țara noastră.

Aceasta este o mare temere în cazul României, care are oricum un deficit de personal în sectorul sanitar, în toate secțiile, pe toate nivelele, nu doar la medici, ci și la asistente și infirmiere”,dr. Beatrice Mahler.

Aceasta a precizat că din punct de vedere al personalului medical valul 5 ar putea reprezenta un pericol foarte mare.

„Este un deficit de personal cronic, pe care l-am resimțit extrem de intens în celelalte valuri, chiar dacă numărul de îmbolnăviri nu a fost foarte mare față de ce ne așteptăm să se întâmple în acest moment. Îmi este foarte teamă că numărul mare de îmbolnăviri va duce la o imposibilitate a noastră de a fi acolo unde pacientul are nevoie de noi, adică în spital. Este un risc extrem de mare la care suntem expuși cu toții, pentru că știm că marea majoritate a cazurilor de infectare în rândul cadrelor medicale provin tot din comunitate”, a declarat Beatrice Mahler, la Digi24.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Haos în Europa. Sistemle medicale sunt coplesite de numarul mare de cazuri provocat de raspandirea rapida a variantei Omicron

Economia închisă din nou

În contextul în care varianta Omicron este chiar mai trasmisibilă decât tulpina Delta, economia ar putea resimți puternic un nou val de infectări. Situația în care am văzut mari companii cu activitatea oprită luni de zile s-ar putea repeta.

Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar, este impactul ei pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe ţări. Închide activităţi economice, prin îmbolnăvirea în masă a personalului şi trimiterea lor la izolare la domiciliu. Dacă colegii într-un birou nu poartă mască şi unul este infectat şi stau opt ore împreună, fără mască, la sfârşitul zilei sunt toţi infectaţi şi s-ar putea ca peste două zile să fie toţi trimişi la izolare şi biroul respectiv s-a închis. Acelaşi lucru într-un restaurant, acelaşi lucru într-un magazin”, a explicat Raed Arafat.

Valul 5 poate aduce si 25.000 de cazuri pe zi ceea ce procentual înseamnă 2500 de cazuri pe zi la Terapie Intesivă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...