Este România pregătită pentru iarnă? UE cere țării noastre să crească urgent depozitele de gaze

Beatrice Dumitru 27.06.2022, 14:00
Este România pregătită pentru iarnă? UE cere țării noastre să crească urgent depozitele de gaze

Ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană vrea să scape de dependența de gazul rusesc, iar în acest sens Parlamentul European a decis ca statele blocului comunitar să aibă un nivel minim obligatoriu de gaz în depozite de 80%, până la 1 noiembrie. România este, însă, în impas pe piața gazului.

România și problema gazului pentru iarnă

Noul regulament al Uniunii Europeni, convenit cu miniștrii blocului comunitar, stabilește un nivel minim obligatoriu de gaz în instalațiile de stocare la 80% până la 1 noiembrie 2022, dar statele membre și operatorii ar trebui să depună eforturi pentru a ajunge la 85%. Astfel, UE vrea să se asigure că nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu energie pe timpul iernii.

România s-ar putea confrunta cu probleme în ceea ce privește gazul, deoarece se află printre statele cu cea mai mică rezervă pentru iarnă, deși discuțiile despre majorarea capacităților de stocare se poartă de la jumătatea lunii mai. Doar 39% din rezervoarele de stocare a gazului sunt pline la această oră, potrivit datelor oficiale, în timp ce media europeană este de 55%, iar state precum Portugalia sau Polonia au rezerve de peste 90%.

Problema gazului pentru România. Este pregătită pentru iarnă?
România a început producția de gaze în Marea Neagră.

Cum se descurcă alte țări din UE

Situația este similară cu cea din anii trecut, dar condițiile s-au schimbat după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina și a apărut conflictului energetic dintre UE și Moscova. Astfel, Germania are acum 58% din stoc acoperit, față de anul trecut când avea doar 38%, în timp ce cifra Franței a crescut de la 45 la 58%. Și Austria, țara cu cea mai mare dependență de gazul rusesc se descurcă bine și are 42% din capacitate asigurată.

Aceste cantități sunt cantități suplimentare pe care furnizorul trebuie să le achiziționeze pentru stocare. Noi de asta insistăm pentru fluidizarea schemei pentru că sunt sume mari blocate, mai ales pe schema de la 1 aprilie”, explică Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din România, pentru romania.europalibera.org.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Primul reactor de mici dimensiuni din România

Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România. Astfel, în locul termocentralei Doicești, din județul Dâmbovița, se va construi prima centrală modulară de mici dimensiuni din lume.

Astfel, România devine una dintre primele țări din lume, și prima din Europa, care implementează tehnologia reactoarelor modulare mici NuScale, care permit furnizarea de energie „curată”.

România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie. Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

Expert: Soluția la criza gazelor se află la UE

Seful Agenției Internaționale pentru Energie a lansat săptămâna trecută cel mai clar avertisment cu privire la faptul că Rusia ar putea întrerupe complet gazul către Europa pentru a-și consolida influența politică, iar continentul trebuie să se pregătească de pe acum.

Experta în energie Otilia Nuțu spune că răspunsul la această criză se află le Uniunea Europeană, care trebuie să decidă achiziția comună de gaze pentru întreaga Europă, dar și plafonarea prețului pentru tot gazul rusesc la nivel european, adică să oblige Moscova să vândă la nivelul din 2020.

Dacă ne uităm la cum arată piețele pe care vinde, practic, trei sferturi din gazul pe care îl vinde, îl vinde către Europa și nu are cum să exporte în altă parte. Ei exportă deja la capacitatea maximă posibilă către China, gaz lichefiat, sau către Turcia. Deci mai mult de atât nu prea au unde să mai exporte și nici nu mai au unde să înmagazineze prea mult”, a declarat experta în energie Otilia Nuțu, potrivit sursei citate.

A început producția de gaze din Marea Neagră

Primele gaze extrase din Marea Neagră au intrat pe 15 iunie în Sistemul Național de Transport și ar trebui să acopere 10% din consumul intern. Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze, iar producţia la platou va fi de aproximativ un miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani.

Cele mai recente estimări arată că România este în proporție de 20-25% dependentă de gazul din import.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...