Este oficial! SUA a decis să nu trimită avioane de luptă Ucrainei

Este oficial! SUA a decis să nu trimită avioane de luptă Ucrainei

În cursul zilei de astăzi, preşedintele american Joe Biden a vorbit despre decizia radicală de a nu trimite Ucrainei avioane de luptă americane F-16, potrivit AFP, lucru care a luat puțin prin surprindere pe toată lunea, ținând cont de ajutorul constant primit de statul ucrainean încă de la început conflictului.

Ucraina rămâne fără avione de luptă din partea SUA

„Nu”, a spus extrem de ferm preşedintele SUA, în momentul în care a fost întrebat de un reporter de la Casa Albă despre posibilitatea de a furniza avioanele solicitate de liderii ucraineni.

La scurt timp după ce Germania şi SUA au anunţat trimiterea de tancuri Kievului, preşedintele Volodimir Zelenski nu s-a oprit aici și a solicitat iar asistenţă militară, precum și livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă.

Cu toate aceste, cancelarul german a respins ideea, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a ținut să afirme că „prin definiţie, nimic nu este exclus”, ținând să dea asigurări că ucrainenii nu i-au adresat nicio cerere până acum.

Cerul Capitalei, impanzit de avioane de lupta. Pilotii se antreneaza pentru Ziua Aviatiei, cand si unde pot fi admirate 1
Avioane de lupta

În scurt timp vine ziua de 24 februarie, extrem de importantă pentru Ucraina care va marca un an de la invadarea acesteia de către forţele ruse. În acest context, preşedintele Joe Biden nu a vrut să spună dacă va vizita Europa cu această ocazie, însă a spus sigur că va merge în Polonia, fără să spună exact când se va întâmpla acest lucru, fiind o ţară care joacă un rol cheie în răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Mă duc în Polonia, dar nu ştiu când”, a declarat liderul de la Casa Albă reporterilor, întorcându-se la Washington după o scurtă călătorie în oraşul Baltimore din statul Maryland.

Statele Unite şi Coreea de Sud, exerciţii de simulare concentrate pe ameninţările nucleare

SUA sunt destul destul de ocupate zilele acestea, iar un alt anunț recent a fost legat de desfăşurarea exerciţiilor de simulare concentrate pe ameninţările nucleare, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, informează AFP.

„Statele Unite şi Coreea de Sud și Coreea de Sud vor efectua exerciţii bazate pe scenarii din ce în ce mai complexe privind ameninţările nucleare la adresa peninsulei”, a scris Austin într-un articol publicată de agenţia de presă Yonhap.

Se pare că Lloyd Austin se află în vizită la Seul pentru a treia oară în calitate de secretar al Apărării iar în scurt timp se va întâlni cu omologul său sud-coreean, Lee Jong-sup, dar şi cu preşedintele Yoon Suk-yeol.

Această vizită are ca unic scop aprofundarea cooperării dintre cele două ţări, discutarea provocărilor de securitate şi reafirmarea faptului că „angajamentul american mai larg în materie de descurajare faţă de Republica Coreea este neclintit”, a notat Austin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...