Este oficial! Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat vineri, 23 iulie, că Sectorul 1 al Capitalei intră în Stare de Alertă. Ce înseamnă asta și cum afectează locuitorii veți afla din materialul următor.
Prefectura Capitalei a anunțat că în Sectorul 1 al Capitalei a fost declarată Stare de Alertă în urma crizei gunoaielor. Hotărârea a fost luată după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut din nou Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă pentru 30 de zile pentru a rezolva problema deșeurilor necolectate de către Romprest Service SA.
„Am fost de acord cu măsurile pe care Sectorul 1 le-a clarificat: creşterea capacităţii de răspuns pentru îndepărarea riscului – acumularea de deşeuri necontrolate; crearea unei strategii pe termen scurt pentru a preveni reapariţia acestui fenomen, schimbarea mentalităţii agenţilor economici şi a populaţiei pentru a împiedica abandonarea de deşeuri pe raza Sectorului 1 necontrolat.”, a spus prefectul Alin Stoica.
Oficialul a promis că autoritățile vor monitoriza zilnic, vor afla ce cantitate e ridicată zilnic de fiecare operator și care e cantitatea dusă spre depozitare. În plus, acesta a precizat că nu va fi reziliat contractul cu Romprest, ci doar vor fi aduse aduse capacităţi suplimentare. Prefectul a mai spus că starea de alertă nu va fi prelungită, chiar dacă situația nu se va îmbunătăți.
Starea de alertă este o măsură extraordinară care se impune pe fondul unor crize ce nu pot fi rezolvate pe căi normale. Aceasta este reglementată de ordonanța de urgență 21 din 2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Starea de alertă la nivel naţional ori pe teritoriul mai multor judeţe se face doar prin ordin al ministrului de Interne, care se publică în Monitorul Oficial al României. Pe timpul acestei perioade, consilierii locali pot decide chiar și rezilierea contractului cu Romprest, dar prefectul a anunțat deja că nu este cazul de așa ceva.
De asemenea, reprezentanții pot contracta de urgență, suplimentar și fără licitație, serviciile de salubritate astfel încât să rezolve cât mai rapid problema, mai exact să elimine deșeurile de pe străzi și să igienizeze Sectorul 1. Ultimele date arătau că s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici.