ULTIMA ORĂ! Joe Biden este noul președinte al Statelor Unite ale Americii. Și-a asigurat numărul minim de electori

Mihai Roșoiu 07.11.2020, 20:56
ULTIMA ORĂ! Joe Biden este noul președinte al Statelor Unite ale Americii. Și-a asigurat numărul minim de electori

Joe Biden, noul președinte al Statelor Unite ale Americii. Bătălia electorală din Statele Unite s-a încheiat. E oficial. S-a ales noul președinte al SUA. Cursa pentru cea mai râvnită funcție de pe planetă a ajuns la final. Potrivit informațiilor sosite de peste Atlantic, cetățenii din SUA au decis cine le va conduce destinele pentru următorii patru ani. La capătul unei lupte electorale dure și atipice, cele mai așteptate și mediatizate alegeri de pe planetă și-au desemnat marele câștigător.

Joe Biden este noul președinte al Statelor Unite ale Americii

Democratul Joe Biden va fi următorul președinte al Statelor Unite ale Americii. El și-a asigurat numărul minim de electori (270), a anunțat presa americană. Joe Biden a primit peste 74 de milioane de voturi, doborând recordul stabilit în 2008 de Barack Obama (69 de milioane). Scorul ar fi de 273 de electori pentru Biden versus 214 pentru Donald Trump, potrivit The New York Times, The Washington Post și Reuters.

Prezența la vot a americanilor a fost una istorică. Americanii s-au înghesuit în număr uriaș la vot. Prezența istorică pentru statul american se va vedea în zilele următoare, atunci când vor fi anunțate datele oficiale. În mod normal, rezultatele exit-poll-urilor vor apărea pe parcursul nopții de marți spre miercuri, însă schimbarea sistemului ar putea întârzia rezultatele.

Joe Biden, noul presedinte al SUA
Joe Biden, noul presedinte al SUA

Alegerile din SUA au avut loc simultan cu alegerile pentru Senat și Camera Reprezentanților. Se vor ține și alegerile guvernamentale și legislative în mai multe state. După alegeri, Camera Reprezentanților va redistribui locurile între cele 50 de state pe baza rezultatelor recensământului SUA din 2020, iar statele vor efectua o „re-trasare” a granițelor districtelor legislative ale Congresului și ale statelor.

În majoritatea statelor, guvernatorul și legislativul acestuia conduc redistricting-ul (deși unele state au comisii speciale pentru acest scop) și adesea un partid care câștigă alegerile prezidențiale are un efect coattail (tendința unui lider popular al partidului politic de a atrage voturi pentru alți candidați ai aceluiași partid la alegeri). Prin urmare, partidul care câștigă alegerile prezidențiale din 2020 ar putea câștiga un avantaj semnificativ în trasarea granițelor noilor districte legislative ale Congresului și ale statului, care vor rămâne în vigoare până la alegerile din 2032.

Votul în avans, marea noutate a alegerilor din SUA

Votul în avans a fost introdus pentru scrutinul din 2020, ceea ce face ca până pe 2 noiembrie 2020, aproape 100.000.000 de americani să-și fi exprimat dreptul constituțional.

Donald Trump anunțase un mega-eveniment care urma să fie găzduit de Hotelul Trump de pe strada Pennsylvania. Numai că potrivit ultimelor măsuri, locația nu mai poate găzdui întâlnirea pe care o pusese la cale președintele. Cum în Washington DC, orice întrunire la care participă mai mult de 50 de persoane e interzisă, Donald Trump a decis să schimbe locația. Astfel, „masa și dansul” vor avea loc în casa care găzduiește cei mai puternici oameni ai planetei de zeci de ani.

S-a ales noul președinte al Statelor Unite ale Americii, însă campania și procesul de votare pentru alegerile din SUA au fost total diferite. Acest lucru face ca și victoria noului șef al statului nord-american să fie și mai important.

Urmăriți Impact.ro și pe