Este oficial: România poate să vândă și să doneze doze de vaccin anti-Covid-19. Unde vor trimite autoritățile serul

Ioana Bucur 16.06.2021, 23:23
Este oficial: România poate să vândă și să doneze doze de vaccin anti-Covid-19. Unde vor trimite autoritățile serul

Cadrul legal a fost aprobat de Guvern. Este oficial, România poate să vândă și să doneze doze de de vaccin anti-Covid-19. În ce țări vor trimite autoritățile serul.

România poate să vândă și să doneze doze de vaccin anti-Covid-19

O ordonanță de urgență aprobată de Guvern, miercuri, a creat cadrul legislativ prin care România poate să vândă și să doneze doze de vaccin anti-Covid-19.

„A fost aprobată o OUG privind reglementarea unor măsuri referitoare la valorificarea unor doze de vaccin anti-Covid-19. Conform prevederilor specifice din acordurile încheiate de Comisia Europeană în vederea achiziționării de vaccinuri anti-Covid-19, la fel ca și celelalte state, România poate revinde, dona doze de vaccin.

OUG aprobată azi creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea unor doze și se abilitează Ministerul Sănătății pentru a încheia contracte cu alte state. Sumele rezultate din revânzare se fac venituri la bugetul de stat”, a anunțat secretatul de stat în Ministerul Sănătății, Monica Althamer.

Parlamentul a aprobat și trimiterea, ca ajutor umanitar, a mai mult de 100.000 de doze de ser produs de Astra Zeneca în Ucraina și în jur de 50.000, în Serbia.

„De asemenea, s-a aprobat astăzi o HG referitoare la acordarea unui ajutor umanitar – doze de vaccin anti-Covid-19 pentru Ucraina și Serbia. Vorbim de 100.800 de doze pentru Ucraina și 50.400 de doze pentru Serbia”, a adăugat oficialul.

Transportul dozelor către Ucraina și Serbia va fi asigurat de structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) – structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia, iar DSU, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

România poate să vândă și să doneze doze de de vaccin anti-Covid-19

Campania națională de vaccinare. În jur de 32.000 de persoane s-au prezentat, în ultimele 24 de ore, în centrele de imunizare

Executivul a mai aprobat și acordarea unor servicii medicale pentru a se putea realiza administrarea a 30 de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru Ambasada Argentinei la București, pentru imunizarea a 30 de sportivi din echipa de rugby a Argentinei cu „doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania Johnson&Johnson”, a mai anunțat MS.

Potrivit CNCAV, de la ultima raportare s-au vaccinat 13.425 persoane cu prima doză şi 18.652 persoane cu cea de-a doua. Cele mai multe persoane au primit serul Pfizer. De la debutul campaniei, au fost vaccinate 4.594.058 persoane, dintre care 4.271.102 cu schemă completă. Până acum, România a folosit 8.632.630 doze de vaccin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...