Este oficial! Putin a semnat recunoașterea independenței regiunilor ocupate de Rusia în Ucraina

Elena Avramescu 30.09.2022, 08:17
Este oficial! Putin a semnat recunoașterea independenței regiunilor ocupate de Rusia în Ucraina

În noaptea de joi spre vineri, Vladimir Putin a semnat decretul prin care Rusia recunoaște independența regiunilor ucrainene Zaporojie și Herson. Acestea au votat, în urmă cu câteva zile, pentru aderarea la Federație în așa-zise „referendumuri” nerecunoscute la nivel internațional.

Regiunile ocupate de Rusia în Ucraina au fost recunoscute oficial de Putin

„Recunoașterea suveranității de stat și independența regiunii Zaporojie”, găsim notat într-unul dintre decrete, citat de Tass.

În plus, într-un alt document, președintele statului rus a decis să „recunoască suveranitatea de stat și independența regiunii Herson”. Aceste decrete vor intra în vigoare în ziua semnării.

În documente este notat faptul că președintele rus a luat această decizie în conformitate cu principiile general acceptate și normele legislației internaționale, încadrate în Carta ONU, ținând cont de voința locuitorilor regiunilor în referendumuri. Independența așa-ziselor Republici Populare Donețk și Lugansk a fost recunoscută de Rusia în februarie.

În cursul zilei de astăzi, Vladimir Putin va oficializa, la Moscova, anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, care a fost ferm denunţată de Kiev şi aliaţii săi occidentali. Astfel că la ora 12:00 GMT, Kremlinul va organiza o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk şi Herson şi Zaporojie, în cadrul căreia Vladimir Putin va ţine un discurs elocvent, notează purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus o să discute cu șefii republicilor populare Lugansk și Donețk, cu cei ai RPD, dar și cu liderii regiunilor Kherson și Zaporojie. Secretarul de presă al președintelui a ținut să declare că se vorbește deja despre semnarea unor acorduri cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri.

Putin a semnat recunoasterea independentei regiunilor ocupate de Rusia in Ucraina
Decret semnat de Rusia

Joe Biden nu va accepta revendicările ruse în Ucraina

În cursul zilei de ieri, preşedintele american Joe Biden a declarat că nu există nicio șansă prin care să recunoască rezultatele referendumurilor „orchestrate de Rusia” în Ucraina, notează Agerpres.

„Vreau să fiu foarte clar în acest sens: Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, vreodată revendicările Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei. Aşa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova.

Agresiunea Rusiei în Ucraina, cu scopul de a promova ambiţiile imperiale ale lui Putin, este o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a afirmat preşedintele american în cursul unui summit la Washington reunind lideri ai unor insule din Oceanul Pacific.

Și secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat împotriva acestor referendumuri, pe care le consideră confiscări de teritorii.

„Această parodie a referendumurilor organizate de Kremlin este doar o încercare zadarnică de a masca ceea ce înseamnă nici mai mult, nici mai puţin decât o altă tentativă de a confisca teritorii în Ucraina”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Washington într-un comunicat.

Kievul și țările occidentale spun că aceste referendumuri sunt nimic altceva decât o farsă josnică, menită să justifice anexarea unui teritoriu cucerit cu forța.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...