Este oficial! Noul Guvern amână cu un an creșterea pragului pentru TVA-ul de 5%

Ioana Bucur 04.01.2021, 08:17
Este oficial! Noul Guvern amână cu un an creșterea pragului pentru TVA-ul de 5%

Veste devastatoare pentru mii de români. Noul Guvern amână, oficial, cu un an, creșterea pragului pentru TVA-ul de 5%. Decizia ar putea însemna că mii de persoane sunt în pericol să piardă sume uriașe de bani.

Guvernul amână cu un an creșterea pragului pentru TVA-ul de 5%

Decizia este oficială. Noul Guvern amână cu un an creșterea pragului pentru TVA-ul de 5% de la 93.000 de euro, cât este în prezent, până la valoarea de 140.000 de euro. Ordonanța de Urgență a fost adoptată în noaptea de 30 decembrie, fără să fi fost anunțată înainte.

Creșterea pragului pentru TVA-ul de 5% până la 140.000 de euro era pe masa Guvernului încă din luna octombrie 2020, atunci când proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților. De atunci, dezvoltatorii imobiliari din întreaga țară au grăbit investiții de sute de mii de euro, pentru a reconfigura proiectele rezidențiale, astfel încât să se poată adapta noilor condiții de piață, în contextul în care cererea pentru locuințe mai spațioase creștea de la o zi la alta.

Amânarea creșterii pragului pentru TVA-ul de 5%, consecințe nedorite pentru români

Din octombrie și până la finalul lunii decembrie, românii care se pregăteau să își cumpere o nouă locuință s-au grăbit să semneze contracte și chiar să plăteasca avansul, stabilit în baza legii cu privire la creșterea pragului pentru TVA-ul de 5%. După decizia Guvernului, mii de cumpărători s-au trezit cu locuințe al căror preț a crescut cu până la 20.000 de euro.

Cei care nu vor putea achita diferența apărută în urma amânării creșterii pragului riscă să piardă banii dați pentru avans, iar dezvoltatorii imobiliari să rămână cu apartamentele nevândute. Măsura controversată a noului Guvern va avea un impact nedorit asupra sectorului rezidențial, singurului sector al pieței imobiliare ce scăpase neatins de criza provocată de pandemia de coronavirus. Cel mai probabil, pragul de 140.000 de euro va intra în vigoare abia la 1 ianuarie 2022, în cazul în care nu va suferi o nouă amânare.

Creșterea pragului pentru TVA-ul de 5% ar putea fi aplicată la 1 ianuarie 2022
Creșterea pragului pentru TVA-ul de 5% ar putea fi aplicată la 1 ianuarie 2022

Potrivit Mediafax, Guvernul ar fi considerat că această măsură ar fi atras un impact de 200 de milioane de lei în veniturile din TVA, în condițiile în care din apartamentele vândute ar fi încasat TVA de 5%. În mod logic, dacă vânzările vor fi anulate, nu se va mai încasa nimic. Mai mult, statul ar fi urmat să primească 5% din 140.000 de euro care, matematic, este mai mare decât 5% din 93.000 de euro.

Cum reușeau românii să „păcălească” pragul pentru TVA

Până la anunțarea creșterii pragului pentru TVA-ul de 5%, cei care au cumpărat apartamente în România au evitat proprietățile în valoare de 100.000 – 140.000 de euro, tocmai din cauza TVA-ul foarte mare, în comparație cu cel pentru apartamentele cu valoare mai mică de 93.000 de euro. Astfel, pentru a nu fi nevoiți să plătească un TVA de 19%, românii renunțau la locurile de parcare ce veneau la pachet cu locuințele, preferând să își lase mașinile pe stradă, chiar dacă asta înseamna blocarea căilor de acces.

Un alt truc folosit de românii care nu voiau aă plătească 19% TVA era să achiziționeze apartamentele „la gri”, profitânde de faptul că, în lege, se prevede ca acestea să fie „locuibile”, nu complet finalizate. Alții cumpărau, în familie, două apartamente alăturate și dărâmau peretele despărțitor pentru a le uni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...