Este oficial! Luni, 29 noiembrie 2021, elevii nu vor merge la şcoală

Ana Anitoiu 25.11.2021, 16:20
Este oficial! Luni, 29 noiembrie 2021, elevii nu vor merge la şcoală

Este oficial. Luni, 29 noiembrie 2021, elevii nu vor merge la şcoală, după ce fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a propus ca această dată să fie liberă de la stat, ca punte între ultimul weekend al toamnei și zilele de sărbătoare legală 30 noiembrie și 1 Decembrie, adică Sfântul Andrei și Ziua Națională a României.

Luni, 29 noiembrie 2021, elevii vor avea liber

Miercuri, ministrul Sorin Cîmpeanu, care începe un nou mandat după ce Cabinetul Ciucă a trecut de Parlament, spunea că liberul de pe 29 noiembrie depinde de o hotărâre de Guvern ce va fi dată după votul de încredere.

”Suntem într-o situaţie specială pentru că luni, 29 noiembrie, este foarte posibil să fie declarată zi liberă prin Hotărâre de Guvern, pe care o vom avea dacă Guvernul va beneficia de votul de încredere şi va fi instalat.

Zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie sunt libere, deci practic 2 decembrie ar fi prima zi în care se poate face şcoală cu prezenţă fizică în toate aceste localităţi (cele unde rata de infectare cu noul coronavirus scade sub 3 la mie, n.r.)”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Luni, 29 noiembrie, liber pentru elevi
Elevii vor fi liberi luni, 29 noiembrie

Motivul pentru care 29 noiembrie va fi zi liberă de la stat

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a trimis în avizare un proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie, să fie nelucrătoare anul acesta.

Motivul a fost acela că zilele 30 noiembrie și 1 decembrie ce sunt libere conform Codului Muncii pică în acest an marți și miercuri. Astfel, fostul ministru a propus o punte între weekend și aceste două zile.

Ziua de 30 noiembrie este nelucrătoare deoarece la această dată este sărbătorit Sfântul Andrei, apostolul considerat ocrotitorul românilor. Data de 1 decembrie este liberă deoarece este Ziua Națională a României.

Cine nu va avea liber pe 29 noiembrie

Deși mulți bugetari se vor bucura, practic, de o minivacanță de cinci zile, la final de octombrie și începutul lunii decembrie, nu vor avea toți liber la datele menționate. Unii dintre angajați vor trebui să se prezinte la locurile de muncă.

”Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă. (2) Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite. (3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.

Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese”, arată hotărârea de Guvern ce a fost semnată de prim-ministrul interimar, Florin Cîțu, care va fi înlocuit de Nicolae Ciucă.

Conform Codului Muncii, persoane le care nu vor putea beneficia de liber la datele declarate nelucrătoare vor trebui să primească libere în compensare, în următoarele 30 de zile. Altfel, acestor angajați trebuie să li se ofere un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.