Este oficial! Cu cât se măresc pensiile. Raluca Turcan a avut cuvântul final, iar pensionarii sunt șocați

Ana Anitoiu 15.01.2021, 11:24
Este oficial! Cu cât se măresc pensiile. Raluca Turcan a avut cuvântul final, iar pensionarii sunt șocați

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus, joi, cu cât se măresc pensiile. Procentul cu care acestea vor fi majorate este unul mult mai mic față de cel de 40% la care sperau mulți pensionari din România. Ea a precizat că aproape cinci milioane de pensii vor trebui să fie recalculate.

Raluca Turcan: Majorarea pensiilor cu 40% este o iluzie deșartă

Potrivit ministrului Muncii, România nu își permite să majoreze pensiile cu 40%, procent ce a fost stabilit printr-o lege ce a fost votată de Parlament și a fost declarată ulterior neconstituțională de CCR. Raluca Turcan a spus că această creștere a reprezentat o iluzie deșartă. În schimb, pensiile vor fi mărite cu certitudine în acest an cu cel puțin rata inflației.

”Pensiile vor crește cu cel puțin rata inflației, dar îmi doresc ca această măsură să fie completată de recalcularea pensiilor. Nu ne permite majorarea pensiei cu 40%. În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie și anume acea majorare de 40% care, de fapt, pe fond, trăgând linie acum, arată în continuare că mulți politicieni au vândut iluzii deșarte. Asta pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019, dar gândită să intre în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii”, a spus Raluca Turcan, la Antena 3, potrivit Știripesurse.

Este oficial! Cu cat se maresc pensiile. Raluca Turcan a avut cuvantul final, iar pensionarii sunt socati
Bancnote de 100 de lei

Raluca Turcan, despre recalcularea pensiilor

De asemenea, Raluca Turcan a declarat că ar fi nevoie de o suplimentare de personal pentru ca pensiile să fie recalculate cât mai repede. Ea a precizat că 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine. Formula de calcul va respecta trei principii: contributivitate, echitate și sustenabilitate.

”Aș vrea să nu semănăm panică și neîncredere în oameni. La începutul anului trecut erau calculate restanțe de aproximativ 20.000 de dosare restante. Avem 20 de dosare dificile și 70 de dosare în lucru. Există capacitatea de efort puternic pentru a recalcula dosarele de pensie. Dacă suplimentăm personalul, vom reuși să finalizăm procesul de recalculare a pensiilor”, a mai declarat Raluca Turcan, joi seară.

Hotărârea CCR, în privința majorării pensiilor cu 40%

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, printr-un comunicat oficial, că a admis sesizarea de neconstituționalitate ce a fost depusă de Guvernul Orban la legea ce ar fi mărit pensiile cu 40%. Prin urmare, legea PSD se întoarce în Parlament astfel încât să fie modificată.

În plus, Curtea Constituțională a României a explicat că eliminarea din Ordonanța dată de Guvernul Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14%, creează un vid legislativ. Motivul este acela că parlamentarii PSD nu au precizat o nouă valoare a punctului de pensie, ci doar au scos articolele din OUG.

Care ar fi fost impactul financiar al majorării pensiilor cu 40%

După ce Curtea Constituțională a României s-a pronunțat în privința majorării pensiilor cu 40%, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că impactul financiar al unei asemenea creșteri ar fi de 138 de miliarde de lei pe an, adică deloc sustenabil. Între timp, premierul Florin Cîțu a spus că salariul minim crește cu 3% în 2021, ”peste rata inflației din 2020 și peste estimarea de rată de inflație în 2021, păstrând puterea de cumpărare a românilor”.

”Guvernul Orban a decis ca pensiile să crească în cuantum suportabil, care să facă sustenabil acest proces de majorare și am crescut pensiile cu 14 la sută, având acest cadru legal. (…) Cel mai important lucru legat de pensii este să putem asigura plata lor și echitate. În momentul preluării mandatului, am decis să creăm un grup de experți care să pună legislația în acord cu aceste principii”, a spus Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...