Este oficial! Anchetatorii ONU au ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina

Elena Avramescu 23.09.2022, 15:12
Este oficial! Anchetatorii ONU au ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina

Nu de puține ori s-a vorbit despre presupusele crime de război comise de trupele rusești în Ucraina, iar rând pe rând, mai mulți oameni au adus acuzații similare. De data aceasta, ONU a ținut să vorbească despre acest subiect, unde mai mulți anchetatori ai organizaţiei au confirmat că aceste atrocități au fost cu adevărat comise de ruși după invazia din februarie.

„Au fost comise crime de război în Ucraina”

Mai precis, comisia de anchetă a ONU cu privire la Ucraina a fost lansată în luna martie a acestui an de către Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului (UNHRC) cu scopul de a ancheta cazurile de încălcare a drepturilor omului de către trupele ruse, iar în luna mai, Consiliul a aprobat o nouă rezoluţie prin care cerea Comisiei să investigheze în mod specific încălcările comise în regiunile Kiev, Cernigov, Harkov şi Sumî.

În acest sens, comisia a vizitat 27 de oraşe şi sate şi a interogat peste 150 de victime şi martori, a explicat preşedintele acesteia, Erik Mose, în primul raport prezentat verbal în faţa Consiliului.

„Pe baza dovezilor strânse de Comisie, aceasta a ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina. Am fost frapaţi de numărul mare de execuţii în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia investighează în prezent astfel de decese în 16 oraşe şi aşezări. Am primit acuzaţii credibile privind numeroase alte cazuri de execuţii, pe care în prezent le documentăm”, a declarat Erik Mose.

S-a constatat cu stupoare că toate corpurile descoperite au ca și caracteristici comune semne vizibile de execuţii, cum ar fi mâinile legate la spate, plăgi prin împuşcare în cap sau gâturi tăiate.

Mai mult, unele dintre victime au ținut să precizeze că după o primă reţinere de către forţele ruse în Ucraina, au fost transferate în Rusia şi lăsate timp de săptămâni în şir în închisori. Nu au lipsit nici cazuri de violenţă sexuală, iar în unele cazuri rudele au fost forţate să asiste în timpul comiterii lor.

„Interlocutorii au descris bătăi, şocuri electrice şi nuditate forţată, precum şi alte tipuri de încălcări în aceste locuri de detenţie”, a subliniat Mose, care atrage atenţia că, după transferul în detenţie în Rusia, unele victime au dispărut.

Raport Amnesty. Dovezile arata ca trupele ruse au comis crime de razboi in apropiere de Kiev
Crime de razboi in Ucraina

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal: „Trebuie să-i pedepsim pe cei responsabili”

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal este de părere că înfiinţarea unei instanţe internaţionale care va avea rolul de a judeca crimele de război o să poată să-i aducă în faţa justiţiei pe cei mai înalţi oficiali din Rusia.

„Înfiinţarea unei instanţe internaţionale ne va ajuta să-i aducem în faţa justiţiei pe cei mai înalţi oficiali din Rusia şi pe cei care au iniţiat această catastrofă şi tragedie, cel mai mare război în Europa de după cea de-a doua conflagraţie mondială.

Toate crimele trebuie să fie pedepsite. Trebuie să-i pedepsim pe cei care au declanşat războiul, pe cei care au dat ordin să distrugă ţara şi poporul ucrainean. Mă refer desigur la autorităţile ruse”, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal.

Chiar și șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că legislativul european nu va înceta să fie unul dintre cei mai aprigi susţinători ai creării unui tribunal internaţional special pentru a-i aduce pe banca acuzaţilor atât pe Vladimir Putin, cât și pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko sau alți lideri politici şi militari ruşi.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...