Este lege: Ce este obligatoriu să faci pe plajă începând cu acest an. Amenda ajunge la 10.000 de lei

Iancu Andreea 19.03.2022, 15:30
Este lege: Ce este obligatoriu să faci pe plajă începând cu acest an. Amenda ajunge la 10.000 de lei

Noul sezon estival, așteptat să debuteze la 1 mai, aduce schimbări importante. O nouă lege stabilește încă de luni o modificare de care este obligatoriu să ții cont când mergi la plajă începând din acest an. În caz contrar, amenda poate ajunge până la 10.000 de lei.

O lege nouă stabilește ce este obligatoriu să faci la plajă din acest an

Începând de luni, un act normativ aduce vești importante pentru turiștii din România. Noua lege, publicată de curând în Monitorul Oficial, stabilește ce este obligatoriu să faci la plajă începând din acest an. Turiștii care aleg litoralul Mării Negre pentru a-și petrece vacanța la soare și nisip, vor trebui să țină cont de noile prevederi legale, care stabilesc ce au voie și ce nu au voie să facă posesorii de animale de companie.

Astfel, de luni, de când intră în vigoare Legea 56/2022, cetățenii au voie să își aducă animalele de companie pe plajele turistice de la Marea Neagră. Măsura poate părea bizară, mai cu seamă că unele zone de litoral se confruntă cu munți de gunoaie și în lipsa animalelor de companie, care pot schimbat tabloul turistic. Totuși, legea îi obligă pe posesorii de animale să le țină în lesă și să curețe după ele. În lipsa respectării normelor, ei riscă amenzi usturătoare.

O lege nouă stabilește ce este obligatoriu să faci pe plajă pentru că amenda ajunge 10.000 de lei
Animalele de companie au liber la plajă, în anumite condiții, începând de luni, 21 martie

Operatorii plajelor au un cuvânt de spus

Înainte ca această lege să fie adoptată, accesul pe plaje cu animalele de companie era strict interzis, iar proprietarii riscau amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. După ce noua Lege 56 intră în vigoare, accesul este permis pe plajă cu animale, cu mențiunea ca, în perioada sezonului estival, acest fapt să fie posibil cu acordul operatorilor plajelor turistice. Indiferent de perioada anului, animalele de companie trebuie ținute în lesă, ham sau zgardă.

„Accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis numai cu acordul operatorilor de plaje (…).”, stabilește noua lege.

În cazul nerespectării prevederilor legale, turiștii riscă amenzi

În cazul în care este permis accesul cu animale de companie pe plajele de la Marea Neagră, acestea trebuie să poarte, indiferent de perioada anului, o lesă, zgardă sau un ham. În plus, sunt anunțate amenzi care pornesc de la 100 și până la 1.000 de lei, deci cu mult mai mici decât înainte de reglementarea accesului pe plajă cu animalele de companie.

Accesul cu animale de companie pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis, indiferent de perioada din an, cu condiția ca animalele de companie să fie ținute în zgardă sau ham și lesă”, este precizat în lege.

În plus, turiștii posesori de animăluțe, vor trebui să aibă la dispoziție pungi pentru a strânge în urma animalelor lor, pe care le vor arunca apoi la coșurile de gunoi amenajate pe plajă. Cei care nu respectă această prevedere, riscă o amendă între 1.000 și 10.000 de lei. Aceste sancțiuni urmează să fie aplicate de polițiștii locali, agenţii și ofițerii Poliţiei Române şi ofițerii și subofițerii Jandarmeriei Române.

Pe de altă parte, indiferent de perioada anului, accesul pentru câinii utilitari ai persoanelor cu dizabilități și cei din dotarea Ministerului Afacerilor Interne, este permis, inclusiv fără acordul operatorilor plajelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...