Este cel mai bătrân râu din lume, dar nu îl vezi tot timpul: unde găsești fascinantul curs de apă

Gabriel Peneș 01.06.2023, 12:39
Este cel mai bătrân râu din lume, dar nu îl vezi tot timpul: unde găsești fascinantul curs de apă

În timp ce Nilul și Amazonul sunt creditate ca fiind cel mai lung, respectiv fluviul cu cel mai mare debit de apă de pe planetă, dacă te întrebi care este cel mai bătrân râu din lume, va trebui să cauți pe un alt continent și nu în Africa sau America de Sud. Este vorba de o apă curgătoare care prezintă un specific interesant: nu curge decât de câteva ori pe an.

Este cel mai bătrân râu din lume, dar nu îl vezi tot timpul

Cel mai bătrân râu din lume se află în Australia și se formează în MacDonnell Ranges și curge aproximativ 600 km până la marginea vestică a deșertului Simpson din nordul Australiei de Sud. Conform legendelor indigene el s-ar fi format atunci când Șarpele-Curcubeu a ieșit din Lacul Eyre, pornind spre nord, scrie iflscience.com.

Finke a fost denumit de John McDouall Stuart în 1860, după William Finke, un bărbat din Adelaide, care a fost unul dintre cei care au plătit o parte din costurile expedițiilor sale. Râul mai este cunoscut și sub numele de Larapinta în limba comunităților de indigeni din zonă.

Râul Finke prezintă o particularitate interesantă: nu curge decât de câteva ori pe an. De obicei, în restul timpului, el este doar o colecție de ochiuri de apă, dar poate deveni un torent furibund în timpul rarelor inundații din zonă. În cazul unei inundații mari, apa din râul Finke poate curge în râul Macumba și apoi în lacul Eyre, pe o distanță totală de aproximativ 750 km.

Râul Finke a fost numit „cel mai bătrân râu din lume”, în special de către operatorii de turism și în cărțile și broșurile populare. Dar există și o explicație științifică pentru această titulatură.

Este cel mai bătrân râu din lume, dar nu îl vezi tot timpul: unde găsești fascinantul curs de apă
Râul Finke din Australia curge de doar câteva ori pe an, în timpul inundațiilor, iar vârsta lui este estimată la 350-400 de milioane de ani, fiind considerat cel mai bătrân râu din lume

Unde găsești fascinantul curs de apă

În locuri precum James Range, Finke curge prin meandre adânc incizate. Deoarece meandrele se formează numai pe câmpii plate, râul trebuie să se fi format înainte ca lanțurile muntoase să fi fost împinse în sus. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unui eveniment de formare a munților care a avut loc acum 350-400 de milioane de ani. Astfel, cel puțin unele părți ale cursului râului trebuie să fi existat deja în această perioadă.

Vârsta râului Finke nu este unică. În America de Nord, cel mai vechi râu este considerat unul care are un nume ce poate produce confuzie, New River (Râul Nou) și care curge pe aproximativ 340 de kilometri din Blue Ridge Mountains în Carolina de Nord și până în Virginia.

Estimările privind vârsta acestuia sunt extrem de variate, ele mergând de la 10 milioane de ani, până la 360 de milioane de ani.

Conform unui studiu, râul a fost etichetat drept „al doilea cel mai bătrân râu din lume” în anii 1970, în timpul unei campanii publicitare prin care se dorea prevenirea îndiguirii acestuia.

Trecând oceanul, în Europa, cel mai bătrân curs de apă este considerat râul Meuse, care curge pe o distanță de 950 de kilometri, traversând trei țări: Franța, de unde izvorăște, Belgia, Olanda, înainte de a se vărsa în Marea Nordului. Vechimea lui este estimată a fi de circa 320-340 de milioane de ani.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....